Соціальне підприємництво крізь призму соціальних інновацій в умовах євроінтеграції та глобальної конвергенції

Краус, Катерина Миколаївна та Краус, Наталія Миколаївна (2023) Соціальне підприємництво крізь призму соціальних інновацій в умовах євроінтеграції та глобальної конвергенції Європейський науковий журнал Економічних та Фінансових інновацій, 2 (12). с. 4-20. ISSN 2617-8648

[thumbnail of Kraus_Sotsialne_pidpryiemnytstvo_2023.pdf] Текст
Kraus_Sotsialne_pidpryiemnytstvo_2023.pdf

Download (1MB)
Офіційне посилання: https://journal.eae.com.ua/index.php/journal/artic...

Анотація

У статті розкрито характерні особливості соціального підприємництва та політику його підтримки в умовах воєнного стану. Розкрито зміст соціального і традиційного підприємництва в розрізі їх концепцій; представлено інституціональний аспект становлення соціального підприємництва крізь призму соціальних інновацій за кордоном. Зазначено, що соціальне підприємництво в Україні знаходиться на етапі зародження та є “молодим” видом діяльності, але перспективним з динамічним соціально-економічним розвитком в умовах євроінтеграції України. Поява і популяризація в Україні соціального підприємництва зумовлена реакцією соціуму на існуючі кризові явища у соціально-економічній та політичній сфері, наявні глобалізаційні виклики і посилення конвергенції. Автори розкрили зміст економічних категорій “соціальний підприємець”, “соціальне підприємство” та “соціальне підприємництво”. Проаналізовані й вивчені існуючі моделі організації соціального підприємництва, а саме: соціально ділове підприємство, некомерційне та гібридно некомерційна організація. Автори представили розгорнутий аналіз найбільш відомих фондів й організацій підтримки соціального підприємництва в світі, вказавши характерні особливості їх діяльності, особливості фінансової підтримки та особливості їх соціальної спрямованості. У статті автори звертають увагу на те, що в умовах воєнного стану, уряд має обмежені можливості на фоні величезної кількості проблем соціальної сфери (масове безробіття, низький рівень матеріального забезпечення, постійне збільшення частки вразливих груп населення), що потребують нагального вирішення. І саме цей факт ставить перед урядовцями задачі й надалі прискорено займатися питаннями популяризації та заохочення до соціального підприємництва. Зазначено, що соціальне підприємництво являє собою підприємництво, яке створюється з метою вирішення певної суспільної проблеми чи проблем шляхом підприємницької діяльності. Висловлено думку про те, що в існуючих умовах воєнного стану, саме соціальні підприємства підтримують економіку, покривають соціальні потреби територіальної громади в якій функціонують, своєчасно та в повній мірі сплачують податки. Соціальні підприємства забезпечують роботою українців створюючи нові робочі місця. Працюючи ефективно локально, такі суб’єкти господарювання створюють умови для людей з інвалідністю, малозабезпечених людей та незахищених груп населення країни.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: соціальне підприємництво; соціальна інклюзія; соціальний підприємець; соціальні проєкти; соціальний бізнес; фонди та інструменти соціальної підтримки; суспільні інтереси; соціальні зміни; соціальні користі.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет економіки та управління > Кафедра управління
Користувач, що депонує: Катерина Миколаївна Краус
Дата внесення: 27 Вер 2023 11:53
Останні зміни: 27 Вер 2023 11:53
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/46115

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу