Національний репертуар як важлива складова фахової підготовки гітариста

Тущенко, Михайло Михайлович (2023) Національний репертуар як важлива складова фахової підготовки гітариста Мистецтвознавчі записки: зб. наук. пр. (43). с. 152-156.

[thumbnail of M_Tushchenko_NRVSFPG.pdf] Текст
M_Tushchenko_NRVSFPG.pdf

Download (403kB)
Офіційне посилання: https://nakkkim.edu.ua/images/vidannya/MZ_2023_43_...

Анотація

Метою статті є комплексний погляд на сучасний етап розвитку українського академічного гітарного мистецтва у розрізі популяризації національного репертуару представників різних регіональних шкіл та активного його залучання в роботу під час фахової підготовки виконавців. Методологія дослідження ґрунтується на комплексному подході, що поєднує методи культурологічного, музикознавчого, жанрово-стильового, виконавського аналізу. Термінологія дослідження включає назви та поняття, що використовуються в музикознавстві, а також специфічні терміни, притаманні гітарному виконавству та педагогіці. Наукова новизна заключається в спробі цілісної характеристики новітнього національного гітарного репертуару, створеного наприкінці ХХ - в перші десятиліття ХХІ століття, яка базується на ґрунті особистого практичного досвіду. Висновки. У статті наведені характеристики провідних тенденцій розвитку гітарного мистецтва з точки зору синтезу композиторської, виконавської та педагогічної площин. Надані характерні стильові та жанрові собливості сучасного гітарного репертуару. Названі перспективи розвитку гітарного мистецтва, які криються в тісній взаємодії з неакадемічною музикою (джаз, фольклор).

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: гітарне мистецтво; академічне виконавство; композиторська творчість; гітарні школи; національний репертуар для гітари
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет музичного мистецтва і хореографії > Кафедра інструментально-виконавської майстерності
Користувач, що депонує: ст.викл. Михайло Михайлович Тущенко
Дата внесення: 11 Жов 2023 12:09
Останні зміни: 11 Жов 2023 12:09
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/46369

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу