Психологічні особливості девіантної поведінки в підлітковому віці

Циганчук, Тетяна Володимирівна та Ареф’єва-Пашко, Ю.Є. (2023) Психологічні особливості девіантної поведінки в підлітковому віці Журнал «Перспективи та інновації науки» (Серія «Педагогіка», Серія «Психологія», Серія «Медицина») (8(26)). с. 510-521.

[thumbnail of T_Tsyhanchuk_Y_Arefieva-Pashko NP_8_FPSRSO.pdf] Текст
T_Tsyhanchuk_Y_Arefieva-Pashko NP_8_FPSRSO.pdf - Опублікована версія

Download (533kB)
Офіційне посилання: http://perspectives.pp.ua/index.php/pis/index

Анотація

Підлітковий вік характеризується складними та суперечливими змінами. Підлітковий вік називають важким, критичним, перехідним. Така оцінка зумовлена багатьма характеристиками, які нерідко пов'язані зі зміною попередніх позицій, особливостей активності, інтересів і стосунків підлітка з дорослими та навколишнім світом. В статті девіантна поведінка виступає як складна форма соціальної поведінки особистості. Вона визначається не одним, а системою взаємопов’язаних чинників. Підкреслюється, що девіантну поведінку підлітків як соціальне явище важливо розглядати і вивчати з урахуванням усіх її форм і проявів в контексті тісної взаємодії батьківських і педагогічних спільнот, керівників молодіжних груп та об'єднань. Найбільш досліджуваними та, відповідно, найбільш важливими є соціально-психологічні чинники, зокрема вплив сімейного клімату та виховання. Аналізуючи ці чинники, девіантну поведінку трактують як засіб досягнення значущої для особистості мети, як засіб психологічної розрядки, заміщення блокованої потреби або ж як самоціль, засіб задоволення потреби в самореалізації і самоствердженні, компенсації почуття неповноцінності тощо.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: девіантна поведінка; агресія; емпатія; ворожість; негативізм; тривожність
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет психології, соціальної роботи та спеціальної освіти > Кафедра практичної психології
Користувач, що депонує: Тетяна Володимирівна Циганчук
Дата внесення: 23 Жов 2023 09:07
Останні зміни: 23 Жов 2023 09:07
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/46476

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу