Субкатегорія спонукально-пасивного стану в сучасній японській мові: когнітивний та лінгводидактичний аспекти

Комісаров, Костянтин Юрійович (2023) Субкатегорія спонукально-пасивного стану в сучасній японській мові: когнітивний та лінгводидактичний аспекти In: І Всеукраїнський форум молодих сходознавців, 23 – 24 травня 2023 року, Київ, Київський університет імені Бориса Грінченка.

[thumbnail of K_Komisarov_1VFMS_2023_FSM.pdf] Текст
K_Komisarov_1VFMS_2023_FSM.pdf - Опублікована версія

Download (970kB)
Офіційне посилання: https://fsm.kubg.edu.ua/images/Forum_molodykh_skho...

Анотація

На теренах сучасної Японії дедалі більшу популярність здобувають методики навчання іноземної мови, що базуються на широкому використанні вагомих надбань когнітивної лінгвістики. Імплементуючи такі методики у навчальний процес, варто пам’ятати, що об’єктом вивчення когнітивної лінгвістики є когніція у її мовному відображенні, а предметом – такі моделі репрезентації знань і уявлень людини про навколишній світ, як картина світу, фрейм, стереотип, архетип, концепт, а також способи їхньої вербалізації. З точки зору носія японської мови, природним є прагнення дотримуватися у мовленні єдності центру уваги, і важливим інструментом у цьому процесі постає категорія граматичного стану, а речення пасивної будови використовуються для мовної репрезентації таких ситуацій, в яких увага сфокусована не на діячеві, а на об’єкті дії, причому саме така модель є нормативною, якщо йдеться про дотримання узусу, тобто природності, невимушеності мовлення. Цим фактом, вірогідно, можна пояснити існування в японській граматиці окрім прямого пасиву ще й опосередкованого.

Тип елементу : Доповідь на конференції чи семінарі (Тези)
Ключові слова: Спонукально-пасивний стан; когнітологія; лінгводидактика; єдність центру уваги; дієвідмінювання
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Наукові конференції > Всеукраїнські
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет східних мов > Кафедра японської мови і перекладу
Користувач, що депонує: Доцент Костянтин Юрійович Комісаров
Дата внесення: 26 Жов 2023 08:07
Останні зміни: 26 Жов 2023 08:07
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/46572

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу