До питання зниження ваги тіла борцями 20–23 років

Шандригось, В. І. та Латишев, Микола Вікторович та Розторгуй, М. С. та Бойченко, Н. В. та Тропін, Ю. М. (2023) До питання зниження ваги тіла борцями 20–23 років Фізичне виховання та спорт (2). с. 82-90. ISSN 2786-5924 (Print), 2786-5932 (Online)

[thumbnail of M_Latyshev_VZU_FZFVS.pdf] Текст
M_Latyshev_VZU_FZFVS.pdf - Опублікована версія
Restricted to Тільки зареєстровані користувачі

Download (541kB)
Офіційне посилання: http://journalsofznu.zp.ua/index.php/sport/article...

Анотація

Мета – встановлення особливостей зниження ваги борцями, виявлення засобів і методів, що використовуються для згонки ваги. Матеріал і методи дослідження. У дослідженні були використані такі загальноприйняті методи, як: аналіз науково-методичної літератури та джерел Інтернету; анкетування; методи математичної статистики. Нами було проведене анкетування під час чемпіонату України з вільної боротьби серед чоловіків і жінок до 23 років (м. Житомир, 07–09.09.2021 р.) і НТЗ з підготовки до чемпіонату світу серед чоловіків і жінок до 23 років (ДОНСЦ «Конча-Заспа», жовтень, 2021 р.). У анкетуванні взяли участь 56 спортсменів різної спортивної кваліфікації, які займаються вільною боротьбою. Для статистичної обробки даних і графічного представлення результатів використовувалася програма MS Excel. Результати: у ході дослідження було встановлено, що для участі у змаганнях багатьом спортсменам (76,9%) доводиться вдаватися до штучного зниження ваги та зганяти вагу не рідше 2 разів на рік (57%). Частіше борці відводять на згонку ваги до 3 днів і використовують форсований метод зниження маси тіла. Виявлено, що у середньому спортсмени легких вагових категорій (29%) штучно зменшують свою вагу на 1–3 кг, при цьому для них це максимальний рівень зниження ваги, середніх вагових категорій – на 5–7 кг, а важких – 7–9 кг. Засобами регулювання ваги тіла є обмеження харчування, підбір фізичного навантаження з різними умовами підвищення дегідратації. Висновки. Найпопулярнішим методом згонки ваги у борців є форсований. У міру наближення до змагань атлет, який має кілька зайвих кілограмів понад норму, припиняє споживати їжу, починає тренуватися більш інтенсивно і, нарешті, вдається до дегідратації – виведення води. На підставі вищезазначеного нами буде розроблено методику формування готовності спортсменів до участі у змаганнях з вільної боротьби в межах вагових категорій.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: вільна боротьба; згонка ваги; вагові категорії; методи згонки; змагальна діяльність.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет здоров’я, фізичного виховання і спорту > Кафедра фізичного виховання і педагогіки спорту
Користувач, що депонує: Микола Вікторович Латишев
Дата внесення: 14 Січ 2024 13:08
Останні зміни: 14 Січ 2024 13:08
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/46924

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу