Формування дослідницької компетентності майбутніх вихователів дошкільної освіти в умовах дистанційної взаємодії

Волинець, Юлія Олександрівна та Стаднік, Н.В. (2023) Формування дослідницької компетентності майбутніх вихователів дошкільної освіти в умовах дистанційної взаємодії Перспективи та інновації науки (13(31)). с. 94-105. ISSN 2786-4952

[thumbnail of Y_Volynets_PIN_13_31_2023_FPO.pdf] Текст
Y_Volynets_PIN_13_31_2023_FPO.pdf

Download (403kB)
Офіційне посилання: http://perspectives.pp.ua/index.php/pis/article/vi...

Анотація

У статті розглянуто питання формування дослідницької компетентності майбутніх вихователів дошкільної освіти під час фахової підготовки на прикладі освітнього компоненту «Конструювання та експериментування в ЗДО» освітньо-професійної програми 012.00.01 Дошкільна освіта першого (бакалаврського) рівня вищої освіти. Розглядаються питання формування дослідницьких умінь майбутніх вихователів дошкільної освіти в умовах дистанційного навчання. Визначено теоретичну сутність поняття «дослідницькі вміння майбутніх вихователів дошкільної освіти». Проаналізовано наукові дослідження з питання дослідницьких умінь майбутніх вихователів дошкільної освіти, конструктивної діяльності дітей дошкільного віку та проблеми застосування інформаційно-комунікаційних технологій в освітньому процесі закладу вищої освіти. Представлено місце освітнього компоненту «Конструювання та експериментування в ЗДО» в системі електронного навчання Київського університету імені Бориса Грінченка. Розкрито роль і місце дослідницької діяльності майбутніх вихователів дошкільної освіти; структуру електронного навчального курсу; логіку побудови тематичного плану вивчення дисципліни. Запропоновано платформи для дистанційного навчання електронного навчального курсу; ресурси встановлення відеозв’язку; виконання вправ, завдань, тестів та самоконтролю з дисципліни. Нами встановлено, що формування дослідницьких знань, умінь і навичок необхідно розпочинати з дошкільного та шкільного віку й продовжувати у процесі освітньої діяльності закладів вищої освіти, а використання запропонованих сервісів – підвищить якість освітньої взаємодії зі студентами – майбутніми вихователями дошкільної освіти, закріплення навичок з інформаційних технологій. Визначено, що дослідницька діяльність є складним педагогічним утворенням, що охоплює різні сфери діяльності особистості і готує її в умовах сьогодення до освіти впродовж життя.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: research competence; research skills; remote interaction; constructive and experimental activity; information and communication technologies.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет педагогічної освіти > Кафедра дошкільної освіти
Користувач, що депонує: Кафедра Дошкільної освіти
Дата внесення: 13 Лист 2023 13:44
Останні зміни: 13 Лист 2023 13:44
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/46997

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу