“Інший” серед руїн: Пост-апокаліптичні топоси в романах про Чорнобильську Зону Маркіяна Камиша

Яковенко, Ірина Василівна (2023) “Інший” серед руїн: Пост-апокаліптичні топоси в романах про Чорнобильську Зону Маркіяна Камиша Колективна (три і більше авторів). Bohater utworu literackiego jako InNy w literaturze europejskiej po 1989 roku: Monograph. Siedlce: Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach, Poland, Siedlce.

[thumbnail of I_Yakovenko_Monograph_2023_2_FRGF.pdf] Текст
I_Yakovenko_Monograph_2023_2_FRGF.pdf

Download (4MB)
Офіційне посилання: https://wydawnictwo.uph.edu.pl/pl/p/Bohater-utworu...

Анотація

Сучасний стан світу на межі руйнувань провокує появу літератури апокаліптичної та пост-апокаліптичної тематики. Чорнобильська аварія стала поворотним моментом в осмислення нуклеарної катастрофи і спровокувала появу літератури „чорнобильського жанру”. Аналізуючи жанротворчі елементи пост-апокаліптичної художньої прози, у статті пропонується прочитання романів Маркіяна Камиша „Оформляндія, або Прогулянка в Зону” та „Київ-86” на засадах студій пост-апокаліптичного роману та сучасних досліджень топосів руйнувань, покинутого міста та індустріального занепаду. Герой романів Маркіяна Камиша – провідник-сталкер у Чорнобильській Зоні, самотній та відчужений „Інший” постає носієм пост-катастрофічної свідомості, що естетизує індустріальні руїни, відкриваючи новий формат сприйняття світу після катастрофи.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: чорнобильська література; пост-апокаліптичний роман; „Інший”; Маркіян Камиш; „Оформляндія; або Прогулянка в Зону”; „Київ-86”
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані за кордоном (окрім країн СНД)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет романо-германської філології > Кафедра лінгвістики та перекладу
Користувач, що депонує: Ірина Василівна Яковенко
Дата внесення: 28 Лист 2023 12:26
Останні зміни: 28 Лист 2023 12:26
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/47466

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу