Ювелірні прикраси у стилі Арт Нуво як інструмент формування сценічного іміджу Сари Бернар

Романенкова, Юлія Вікторівна (2023) Ювелірні прикраси у стилі Арт Нуво як інструмент формування сценічного іміджу Сари Бернар Арт-платформа (2(8)). с. 119-157.

[thumbnail of Y_Romanenkova_YPSB.pdf] Текст
Y_Romanenkova_YPSB.pdf

Download (796kB)
Офіційне посилання: https://art-platforma.kmaecm.edu.ua/index.php/art1...

Анотація

Модерн – це виклик і контраст. І в ювеліриці це виразніше, ніж в інших видах мистецтва, характерніше. Для Сари Бернар головним був створюваний коштовністю образ. Уявити коштовності Сари Бернар на комусь іншому практично неможливо – вони створені для неї, заради неї і служили саме їй. Тому актрису можна повноправно вписувати в історію ювелірного мистецтва як одного з творців ювелірного Арт Нуво, а Рене Лаліка, Жоржа Фуке, Альфонса Муху – зараховувати до сонму впливових особистостей і співавторів артистичного мікрокосму Франції зламу ХІХ і ХХ ст. Сара Бернар втілювала уявлення про ідеальну акторську гру, прикраси Фуке і Лаліка втілювали уявлення про унікальний ювелірний шедевр, що і спонукало синтезувати ці образи в один спільний, і це виходило вельми органічно. Сара Бернар була співавтором ювелірів при створенні прикрас: брала участь у розробці дизайну (мадам Бернар була талановитим скульптором), була замовником і натхненником, за що її часто називають музою знаменитих ювелірів. Але і ювеліри були співавторами створеного Сарою сценічного образу – він невід’ємний від ювелірних див, якими актриса доповнювала свої неординарні костюми. Коштовності дозволяли зробити образ яскравішим, змусити його блищати, передавали дух епохи. Сара, яка славилася як власниця безлічі дорогих унікальних коштовностей, не ставила володіння ними самоціллю – вона робила їх інструментом свого образотворения, іміджоформування, вони допомагали їй створювати себе. Актриса цінувала образ, що твориться прикрасою, фарби, які воно народжувало у фантазії глядача, його дизайн, задум, а дорожнеча матеріалів відходила на дальній план. Модерну притаманні експерименти з синтезом раніше не поєднуваних матеріалів, цінністю дорогоцінних каменів і металів жертвували на догоду фарбам образу, що досягається іноді легше за допомогою скла або кістки. І Сара втілювала всі ці експерименти як на сцені, так і в повсякденному житті.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: ювелірне мистецтво; Сара Бернар; Рене Лалік; Альфонс Муха; Жорж Фуке; брошка; браслет; діадема; театр; сцена
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет образотворчого мистецтва і дизайну > Кафедра дизайну
Користувач, що депонує: Юлія Вікторівна Романенкова
Дата внесення: 29 Груд 2023 13:29
Останні зміни: 29 Груд 2023 13:29
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/48211

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу