Вища жіноча медична освіта Східної Європи: історія становлення

Драч, Оксана Олександрівна та Губенко, І.Я. (2023) Вища жіноча медична освіта Східної Європи: історія становлення Колективна (три і більше авторів). «Terrae motor, solis caelique stator» Monografia zbiorowa. Międzynarodowe Konsorcjum Naukowo-Edukacyjne im. Luciena Febvra, Польща, Warszawa-Paryż.

[thumbnail of O_Drach_I_Hubenko_ Monograph_2023_FSHN.pdf] Текст
O_Drach_I_Hubenko_ Monograph_2023_FSHN.pdf

Download (496kB)
Офіційне посилання: https://fshn.kubg.edu.ua/images/stories/Departamen...

Анотація

Феномен жінки-лікарки, який став прикметною ознакою модерної доби в Європі, нині набуває актуальності в контексті забезпечення гендерної рівності в професійній реалізації як в Україні, так і в глобалізованому світі загалом. Метою нашого проєкту окреслюємо – систематизувати, узагальнити і переосмислити минувшину допущення жінок до студіювання медичної науки. Увагу фокусуємо на матеріалі, що стосується розгортання зазначених процесів на теренах України і Східної Європи загалом. Хронологічні межі визначаємо кінцем 1850 – 1870-х років. У дослідженні застосовуємо концепти американської порівняльно-історичної соціології, які сприяють розумінню чому вік і стать лишаються джерелами нерівності; підходи історії життя («The history of life»); напрацювання сучасних его-документальних шкіл при роботі з автобіографічним матеріалом. Історія становлення вищої жіночої медичної освіти в Східній Європі дає підстави скористатися твердженням С. Джекс-Блейк, що змагання за допущення жінок до лікарського фаху належать до таких, що справді «творять історію». Її студіювання переконує в значущості антропологічного чинника – спільноти осіб, причетних до її втілення. Серед них – амбітні молоді жінки, учені, професори, чиновники, високопосадовці, громадські активіст(к)и, меценат(к)и і просто небайдужі. Їхня віра в прогрес суспільства через наукові медичні знання, доцільність служіння лікарок загальному просвітництву народу, необхідність емансипації, самореалізації й особистої праці жінок мала основою громадянську відповідальність за стан держави. Медичні факультети університетів України одностайно задекларували підтримку жіночим запитам.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: вища жіноча медична освіта; Східна Європа; медичні факультети університетів; емансипація жіноцтва; вчені акушерки; жінка-лікарка; В.О. Кашеварова-Руднєва.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані за кордоном (окрім країн СНД)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра всесвітньої історії
Користувач, що депонує: професор Оксана Олександрівна Драч
Дата внесення: 03 Січ 2024 12:53
Останні зміни: 03 Січ 2024 12:59
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/48267

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу