Підполковник Армії УНР Борис Сухоручко-Хословський: піруети долі героя визвольних змагань

Срібняк, Ігор Володимирович та Хлєбіна, А.Є. (2023) Підполковник Армії УНР Борис Сухоручко-Хословський: піруети долі героя визвольних змагань Колективна (три і більше авторів). Українська еліта у другій половині ХІХ – на початку ХХІ століття: особливості формування, трансформація уявлень, інтелектуальний потенціал. Західні землі. Вибрані проблеми. Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України, Україна, Львів.

[thumbnail of A_Chlebina_I_Sribnyak_UE_2023_FSHN.pdf] Текст
A_Chlebina_I_Sribnyak_UE_2023_FSHN.pdf - Опублікована версія

Download (56MB)
Офіційне посилання: https://www.inst-ukr.lviv.ua/uk/publications/books...

Анотація

Розкрито основні етапи життєвого шляху д-ра Бориса Сухоручка-Хословського, який брав безпосередню участь у боротьбі з більшовизмом у складу Армії УНР, деякий час перебував у таборі інтернованих українських військ Александрів-Куявський у Польщі. На початку 1920-х рр. він був змушений довший час лікуватися у зв’язку з пораненням руки, для чого переїхав до Відня, а потім Праги, де також проходив навчання на філософічному факультеті чеського Карлова Університету. Невдовзі отримав ступень доктора філософії, працював на викладацьких посадах та брав діяльну участь в громадській роботі (як член та уповноважений Всеукраїнської спілки військових інвалідів УНР). Успішно займався підприємницькою діяльністю, заснував у Празі фірму «Košár a spol.» (виробництво, прокат і продаж фільмів). Маючи виразно авторитарну та авантюрну вдачу Б. Сухоручко-Хословський у 1944 р. приймає рішення співпрацювати з радянською владою в якості інформатора, що не врятувало його від арешту та подальшого судового вироку (10 років позбавлення волі). Після відбуття терміну покарання був звільнений та відправлений до Чехословаччини, де він продовжував виконувати функції таємного агента служби безпеки радянської Чехословаччини. Історія його життя дає відповіді на деякі досі не вирішені питання, пов’язані з діяльністю радянських репресивних органів на території європейських держав наприкінці Другої світової війни і роллю певних осіб – вихідців із середовища української політичної еміграції в ЧСР, які у спробах «сподобатися» радянській окупаційній владі вирішували співпрацювати з нею.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Додаткова інформація: Díl vznikl na základě institucionální podpory dlouhodobého koncepčního rozvoje výzkumné organizace poskytované Ministerstvem kultury. Розділ був підготовлений на основі інституційної підтримки довгострокового концептуального розвитку науково-дослідної організації, наданої Міністерством культури Чеської Республіки.
Ключові слова: Борис Сухоручко-Хословський; українська політична еміграція; виробництв фільмів; агент спеціальних служб; Чехословаччина
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані в Україні
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра всесвітньої історії
Користувач, що депонує: професор Ігор Володимирович Срібняк
Дата внесення: 04 Січ 2024 10:30
Останні зміни: 04 Січ 2024 10:30
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/48277

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу