Російський фашизм в першій половині ХХ століття

Андрєєв, Віталій Миколайович та Андрєєва, Світлана Серафимівна (2023) Російський фашизм в першій половині ХХ століття Колективна (три і більше авторів). «Terrae motor, solis caelique stator» Monografia zbiorowa z okazji 550. rocznicy urodzin wybitnego polskiego astronoma Mikołaja Kopernika. Międzynarodowe Konsorcjum Naukowo-Edukacyjne im. Luciena Febvra, Polska-France, Warszawa-Paryż, Warszawa-Paryż, Polska-France.

[thumbnail of V_Andryeyev_S_Andryeyeva_RFFHTC_TMSCS_2023_FSHN.pdf] Текст
V_Andryeyev_S_Andryeyeva_RFFHTC_TMSCS_2023_FSHN.pdf

Download (1MB)

Анотація

Запропоновано оригінальну та актуалізовану версію ідейно-організаційних витоків російського варіанту фашизму. Безпосередньо показано зв'язок цього явища з укоріненими в російській культурі ідеями месіанства та євразійства, які раніше навіть за європейські практики, виявили себе у діяльності чорносотенних організацій на початку ХХ ст. Основна увага приділена створенню, еволюції, напрямим діяльності російських фашистських (солідаристських) та профашистських організацій на еміграції у міжвоєнний період та під час Другої світової війни («Національно-трудовий союз», «Союз російських фашистів», «Російський фашистський рух», «Російська націоналістична фашистська партія», «Російська фашистська партія» тощо), їх основним лідерам (А. Восняцький, К. Родзаєвський та ін.) та основним центрам (Югославія, США, Північний Китай та Манчжурія тощо). Додаткову оригінальну інформацію про діяльність російських фашистських організацій на Далекому Сході надають матеріали Галузевого державного архіву Служби безпеки України (м. Київ), саме з фонду І (фондоутворювач – 2-ге Управління КДБ при Раді Міністрів УРСР – контррозвідка). Розкрито структуру та напрями діяльності Антикомуністичних комітетів (з 1944 р. – об’єднане «Бюро в справах російських емігрантів»), які об’єднали різного кшталту консервативні, військові та фашистські організації під егідою Японської військової місії та проводили антирадянську роботу. Зроблено висновок, що після Другої Світової війни російський фашистський рух сходить нанівець, або трансформується. Його ідейно-організаційне відродження пов’язане вже з кінцем 1980-х років на теренах Росії і сьогодні має значне поширення.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: російський фашизм; чорносотенні організації; антикомуністичний рух; фашистські організації; еміграція
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані за кордоном (окрім країн СНД)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра всесвітньої історії
Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра історії України
Користувач, що депонує: Unnamed user with email kiu.fshn@kubg.edu.ua
Дата внесення: 04 Січ 2024 15:04
Останні зміни: 04 Січ 2024 15:04
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/48303

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу