Трансформація діяльності університетських аналітичних центрів у контексті викликів

Желанова, Вікторія В'ячеславівна та Крижановська, В. (2023) Трансформація діяльності університетських аналітичних центрів у контексті викликів Педагогічна освіта: теорія і практика. Психологія. Педагогіка, 40 (2). с. 13-18. ISSN 2311-2409 (Print), 2412-2009 (Online)

[thumbnail of Zhelanova V. Kryzhanovska V._POTPPP_40_2023.pdf] Текст
Zhelanova V. Kryzhanovska V._POTPPP_40_2023.pdf

Download (494kB)
Офіційне посилання: https://pedosvita.kubg.edu.ua/index.php/journal/is...

Анотація

Актуальність поданої статті зумовлена глобалізаційністю та трансгресивністю сучасного суспільства, що об’єктивно стимулюють виникнення нових інтелектуальних викликів, які вимагають швидкого та якісного реагування на них певних державних інституцій. Метою статті є висвітлення діяльності вітчизняних аналітичних центрів у контексті викликів сьогодення. Завдання полягають у визначенні сутності, типів та функцій аналітитчних центрів; у розкритті специфіки університетських аналітичних центрів. У статті констатовано, що аналітичні центри є суттєвою складовою вітчизняної науки, що розвивається в таких напрямах, як-от: ресурси та інфраструктура; кадровий потенціал; міжнародна співпраця; вплив політики. З’ясовано, що університетські аналітичні центри є установами, діяльність яких присвячена аналізу державної освітньої політики за підтримки університету, що має свою місію, завдання, структуру роботи та реалізує певні напрями науково-аналітичної діяльності. Представлено перелік найбільш відомих вітчизняних університетських аналітичних центрів та пріоритетні напрями їх роботи, що пов’язані з аналітикою державної освітньої політики, соціальний-психологічної, економічної, культурної та інформаційної політики, інформаційної безпеки, протидії корупції тощо. Доведено, що у сучасний період аналітика та дослідження аналітичних центрів більшою мірою зосереджена на різних аспектах змін у законодавстві, політиці, відновлення та надолуження втрат під час війни. При цьому акцентовано на загостренні проблем розвитку університетських фабрик думок, серед яких виокремлюються недостатнє фінансування; ускладнення в комунікації та співпраці аналітичних центрів та органів влади; обмеження взаємодії аналітичних центрів з бізнесом; недостатня кількість аналітичних центрів. Представлено позиції науковців щодо розв’язання та мінімізації окреслених проблем у засіб інституціоналізації ринку аналітичних центрів; посилення співпраці; підвищення рівня прозорості; розробки інструментів оцінки діяльності; збільшення кількості аналітичних центрів тощо.

Тип елементу : Стаття
Додаткова інформація: DOI:10.28925/2311-2409.2023.40
Ключові слова: аналітичні центри; університетські аналітичні центри; типи аналітитчних центрів; функції аналітичних центрів; проблеми розвитку університетських аналітичних центрів
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет педагогічної освіти > Кафедра освітології та психолого-педагогічних наук
Користувач, що депонує: Тамара Ростовцева
Дата внесення: 15 Січ 2024 06:20
Останні зміни: 15 Січ 2024 06:20
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/48387

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу