Substantiating the Influence of the Results of a Competent Prganization's Functioning on the Efficiency of the National Economy

Житар, Максим Олегович та Gruzina, I. та Kanova, O. та Kozyrieva, O. та Kinas, I. (2024) Substantiating the Influence of the Results of a Competent Prganization's Functioning on the Efficiency of the National Economy Financial and credit activity: problems of theory and practice (1(54)). с. 403-420.

[thumbnail of I_Gruzina_O_Kanova_O_Kozyrieva_I_Kinas_M_Zhytar_FCAPTP_1.pdf] Текст
I_Gruzina_O_Kanova_O_Kozyrieva_I_Kinas_M_Zhytar_FCAPTP_1.pdf - Опублікована версія
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial.

Download (385kB)
Офіційне посилання: https://fkd.net.ua/index.php/fkd/article/view/4282

Анотація

Євроінтеграційні процеси змінили вимоги до організацій, змістивши увагу із зовнішніх чинників на внутрішні влас- тивості. Унікальні знання та досвід у комбінації з ресурсами й технологіями, формуючи компетентність організації, обумовлюють спроможність її ефективної діяльності. Зростання кількості організацій, здатних досягати високих по- казників діяльності, тобто компетентних у забарвлених воєнними діями ринкових умовах, уважають чинником роз- витку національної економіки. Робота має на меті обґрунтувати превалюючий вплив результатів діяльності україн- ських організацій як індикатора компетентності на обсяги ВВП як узагальнювального показника економічної ефек- тивності та розвитку держави. Використано методи систематизації інформації, групування та порівняльного аналізу, кореляційно-регресійного, контент- і логічного аналізу, наукової індукції та дедукції. Виявлено дисбаланс регіональної структури економіки з концентрацією організацій у регіонах-лідерах (49,85%), що не завжди свідчить про найбільший їхній вплив на обсяги ВВП. Це підтверджує недоцільність розгляду показника кількості організацій як визначального чинника впливу на національну економіку. Припущення про більшу значу- щість у забезпеченні стабільного функціонування економіки результатів діяльності організацій стало причиною ана- лізу обсягів виробленої й реалізованої продукції, їх співвідношення та проєкції тенденцій на обсяги ВВП. Вищі ре- зультати представників великого та середнього бізнесу пояснюються наявністю ширшого переліку компетенцій, отже, вищою конкурентоспроможністю організацій та здатністю протистояти зовнішнім змінам. Ідентичність, але нерівнозначність тенденцій в обсягах продукції та ВВП окреслює перспективи для додаткового аналізу фінансових показників діяльності в контексті впливу на рівень компетентності організацій, що найповніше характеризують їхню спроможність здійснювати успішну діяльність, забезпечуючи сталий розвиток економіки.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: організація; компетентність; компетенція; ефективність; розвиток; національна економіка; євроінтеграція
Типологія: Статті у базах даних > Scopus
Підрозділи: Факультет економіки та управління > Кафедра фінансів
Користувач, що депонує: Професор Максим Олегович Житар
Дата внесення: 29 Бер 2024 08:57
Останні зміни: 29 Бер 2024 08:57
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/48449

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу