Моделі університетської автономії в країнах ЄС: компаративний аналіз

Бульвінська, Оксана (2024) Моделі університетської автономії в країнах ЄС: компаративний аналіз Неперервна професійна освіта: теорія і практика (1(78)). с. 155-169. ISSN 2412-0774

[thumbnail of O_Bulvinska_NPO_1.pdf] Текст
O_Bulvinska_NPO_1.pdf

Download (899kB)
Офіційне посилання: https://doi.org/10.28925/1609-8595.2024.1.12

Анотація

Статтю присвячено обґрунтуванню класифікації моделей університетської автономії на основі їх компаративного аналізу. Наголошено, що освіта функціонує як системний елемент в соціальній структурі, який вбудований у зв’язки та координацію з іншими суспільними акторами, зокрема з державною владою і ринком. Зазначено, що університетська автономія – це повноваження закладу вищої освіти визначати власні цілі та програми, а також засоби для їх досягнення; самостійність, незалежність і відповідальність у прийнятті рішень стосовно власного розвитку. Акцентовано, що ступінь університетської автономії корелюється з політичним і адміністративним устроєм країни, економічним розвитком і культурними традиціями, історичним й ідеологічним контекстом, аксіологічною орієнтацією суспільства, традиційною роллю закладів вищої освіти. На основі компаративного аналізу спільних рис і специфіки моделей університетської автономії обґрунтовано їх авторську класифікацію в залежності від трьох основоположних факторів: відносини між органами державної влади та університетами; внутрішня організаційна та управлінська структура університетів; а також узагальнення кейсів певних національних систем вищої освіти чи груп країн, об’єднаних історико-регіональними особливостями. Наголошено, що найбільш релевантною є класифікація моделей університетської автономії, яка враховує не лише співвідношення між контролем з боку держави і автономією університету та особливості внутрішньоуніверситетського менеджменту, а й адміністративну і фінансову систему держави, фінансову підтримку вищої освіти тощо.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: вища освіта; державне регулювання; заклади вищої освіти; моделі університетської автономії; самоврядування; університетська автономія; управління університетом.
Типологія: Статті у базах даних > Erih Plus
Статті у базах даних > Index Copernicus
Статті у періодичних виданнях > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Бібліотека
Користувач, що депонує: Оксана Іванівна Бульвінська
Дата внесення: 11 Квіт 2024 08:02
Останні зміни: 11 Квіт 2024 08:02
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/48477

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу