Гендерна нерівність жінок в освіті, або чому жінки недостатньо представлені на керівних посадах?

Мельниченко, Ольга Володимирівна (2024) Гендерна нерівність жінок в освіті, або чому жінки недостатньо представлені на керівних посадах? Неперервна професійна освіта: теорія і практика (1). с. 15-23. ISSN 1609-8595; 2412-0774

[thumbnail of O_Melnychenko _NPO_1_.pdf] Текст
O_Melnychenko _NPO_1_.pdf

Download (843kB)
Офіційне посилання: https://doi.org/10.28925/1609-8595.2024.1.2

Анотація

Стаття присвячена одній з основних та актуальних проблем гендерних студій, а саме гендерної нерівності жінок в освіті при зайнятті керівних посад вищого рівня. Під керівними посадами дослідники розуміють такі категорії: ректор, проректори, президент, начальник чи директор закладів вищої освіти, які діють у межах своїх повноважень. Незважаючи на те, що освіта є однією з найбільш фемінізованих галузей українського суспільства, очільниками Міністерства освіти та науки України за радянською традицією були (за рідкими винятками) чоловіки. Автор аналізує гендерні розбіжності в розподілі влади в найкращих закладах вищої освіти України за консолідованим рейтингом. Окрема увага приділена стану гендерної рівності на керівних посадах в Київському столичному університеті імені Бориса Грінченка. Одним з головних завдань статі автор вважає з’ясування чинників, що заважають жінкам бути активними і обиратись на керівні посади в закладах вищої освіти. У статі зроблено аналіз наукової літератури, в якій такі чинники поділяються на «наявність пропозицій» та «наявність попиту»: «наявність пропозицій» включає потенційну готовність жінок обіймати керівні посади в закладах вищої освіти; «наявність попиту» включає упередження освітян щодо лідерства жінок в освітній сфері, і в закладах вищої освіти зокрема. Автор досліджує Індекс гендерної рівності Всесвітнього економічного форуму, який містить чотири виміри щодо предмету дослідження: економічні можливості діяльності жінок на керівних посадах; рівень освіти жінок та її якість; стан здоров’я жінок та можливість його відновлення; ступінь представництва жінок на керівних посадах в країні. У статті пропонуються шляхи розв’язання ситуації щодо гендерної нерівності жінок на керівних посадах у закладах вищої освіти України.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: factors of gender inequality; gender differences in the distribution of power; gender equality; gender dimension in education; gender inequality; women’s leadership.
Типологія: Статті у базах даних > Erih Plus
Статті у базах даних > Index Copernicus
Статті у періодичних виданнях > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Факультет педагогічної освіти > Кафедра освітології та психолого-педагогічних наук
Користувач, що депонує: Оксана Іванівна Бульвінська
Дата внесення: 11 Квіт 2024 08:08
Останні зміни: 11 Квіт 2024 08:08
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/48479

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу