Міські цільові програми як інструменти забезпечення соціальної безпеки жителів міста

Shlapak, Alla та Ivashchenko, Oksana та Nykoniuk, Kateryna (2024) Міські цільові програми як інструменти забезпечення соціальної безпеки жителів міста Європейський науковий журнал Економічних та Фінансових інновацій (1(13)). с. 48-55. ISSN 2617-8648

[thumbnail of Slapak_A_Ivashchenko_O_Nykoniuk_K_ESJEFI_2024_FEU.pdf] Текст
Slapak_A_Ivashchenko_O_Nykoniuk_K_ESJEFI_2024_FEU.pdf - Опублікована версія

Download (873kB)
Офіційне посилання: https://journal.eae.com.ua/index.php/journal/artic...

Анотація

У статті проаналізовано зміст категорії «соціальна безпека людини». Визначено соціальні індикатори загроз безпеці людини, зокрема: високий рівень бідності; соціальну нерівність та високу диференціацію доходів населення; погіршення стану фізичного здоров’я; нестабільність у країні та її регіонах; небезпечне екологічне середовище; недоступність здобуття освіти; поширення безробіття; незахищеність прав і свобод. Наголошено на важливості дослідження інструментів та засобів забезпечення соціальної безпеки жителів міста, що обумовлено переважанням в Україні міського населення. Зроблено висновок, що соціальна безпека жителів міст формується у складній керованій соціально-економічній системі, а на її рівень впливає наявність ресурсів у місті, його інвестиційна привабливість, здатність влади здійснювати безпекоорієнтоване управління містом. Охарактеризовано зміст та порядок розроблення міських цільових програм як інструментів забезпечення соціальної безпеки жителів міста. Наведено приклади діючих міських цільових програм міста Києва з визначенням оперативних цілей та обсягів фінансових ресурсів, необхідних для їх реалізації. Проаналізовано систему показників виконання бюджетних програм, які дають можливість оцінити ефективність використання бюджетних коштів і, до певної міри, рівень забезпечення соціальної безпеки окремих категорій населення міста. Проведено аналіз рівня виконання заходів міських цільових програм у місті Києві, спрямованих на забезпечення соціальної безпеки населення, за період 2020-2021 рр. Виявлено, що не всі заходи програм виконуються у запланованих обсягах. Серед причин неефективної реалізації міських цільових програм виділено недостатній обсяг асигнувань на реалізацію заходів; неналежний рівень проведення роботи із залучення коштів державного бюджету та інших джерел на виконання заходів МЦП; недостатню обгрунтованість проектів МЦП в частині узгодженості планів діяльності з наявними бюджетними коштами.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: соціальна безпека; соціальна безпека людини; соціальна безпека жителів міста; програмно-цільовий метод; міська цільова програма; показники виконання бюджетної програми; соціальна допомога.
Типологія: Статті у періодичних виданнях > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Факультет економіки та управління > Кафедра міжнародної економіки
Користувач, що депонує: Доцент Оксана Андріївна Іващенко
Дата внесення: 01 Квіт 2024 12:35
Останні зміни: 01 Квіт 2024 12:35
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/48498

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу