Соціальна безпека міста: зміст, фактори впливу та індикатори

Shlapak, Alla та Ivashchenko, Oksana та Nykoniuk, Kateryna (2024) Соціальна безпека міста: зміст, фактори впливу та індикатори Економіка та суспільство (59). ISSN 2524-0072

[thumbnail of Shlapak_A_Ivashchenko_O_Nykoniuk_K_ES_2024_FEU.pdf] Текст
Shlapak_A_Ivashchenko_O_Nykoniuk_K_ES_2024_FEU.pdf - Опублікована версія

Download (329kB)
Офіційне посилання: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/...

Анотація

У статті акцентується увага на важливості розробки теоретичних засад та практичних аспектів управління соціальною безпекою міста. Наголошено, що міста відіграють значну роль у розвитку національної економіки країни та соціально-економічному розвитку регіонів, являючись центрами розвитку продуктивних сил, двигунами інноваційних змін в економіці та житті населення, осередками освіти, культури та мистецтва. Водночас у них накопичуються проблеми, пов’язані із забезпеченням соціально-економічної безпеки їх жителів. Розглянуто зміст національної безпеки відповідно до законодавства України, сутність економічної безпеки держави та її складової – соціальної безпеки. Проаналізовано підходи науковців до трактування сутності поняття «соціальна безпека регіону». Зроблено висновок про незначну кількість у науковій літературі визначень категорії «соціальна безпека міста». Запропоновано розуміти зміст терміну «соціальна безпека міста» як стан розвитку економіки та соціальної сфери міста, досягнутий шляхом побудови ефективних підсистем управління (економічної, соціальної, екологічної), за якого забезпечуються соціальні інтереси та соціальні потреби жителів міста, якість їх життя на рівні, не нижче відповідних державних соціальних стандартів. У статті розглянуто фактори, які впливають на рівень соціальної безпеки міста, і які згруповано наступним чином: економічні, фінансові, соціальні та екологічні. За цими ж групами рекомендовано формувати набір показників (індикаторів) для оцінки рівня соціальної безпеки. Наведено приклади показників оцінки рівня соціальної безпеки. Запропоновано здійснювати комплексну оцінку рівня соціальної безпеки міста шляхом розрахунку інтегрального показника. Для цього за допомогою методу експертної оцінки необхідно встановити вагові коефіцієнти для обраних показників та визначити довідкові чи граничні значення для кожного показника та на їх основі (за обраною методикою) розрахувати інтегральний показник соціальної безпеки міста. За результатами оцінювання рівня соціальної безпеки міста проводять пошук та обґрунтування напрямів її зміцнення.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: соціальна безпека міста; соціальні інтереси; соціальні потреби; державні соціальні стандарти; якість життя; індикатори оцінювання; інтегральний показник.
Типологія: Статті у базах даних > Index Copernicus
Статті у періодичних виданнях > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Факультет економіки та управління > Кафедра міжнародної економіки
Користувач, що депонує: Доцент Оксана Андріївна Іващенко
Дата внесення: 01 Квіт 2024 12:38
Останні зміни: 01 Квіт 2024 12:38
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/48499

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу