В'єтнам в процесах міжнародної міграції робочої сили у Східній Азії: фінансові аспекти

Панченко, В.Г. та Резнікова, Н.В. та Карп, В.С. та Іващенко, Оксана Андріївна (2024) В'єтнам в процесах міжнародної міграції робочої сили у Східній Азії: фінансові аспекти Інвестиції: практика та досвід (2). с. 25-32. ISSN 2306-6814

[thumbnail of Ivashchenko_O_et_Inv2024_2_FEU.pdf] Текст
Ivashchenko_O_et_Inv2024_2_FEU.pdf - Опублікована версія

Download (362kB)
Офіційне посилання: https://www.nayka.com.ua/index.php/investplan/arti...

Анотація

Мета статті полягає в дослідженні процесів міжнародної трудової міграції у Східній Азії і Тихоокеанському регіоні з фокусом на аналізі міграційних процесів у В'єтнамі та ролі грошових переказів для соціально-економічного розвитку. Встановлено, що не лише зміна географії експорту трудових мігрантів, але й структури попиту на робочу силу відповідає цілепокладанню міграційної політики уряду, яка полягає у збільшенні та стабілізації доходів мігрантів, а відтак і доходів домогосподарств їхнього походження. Внутрішня міграція до міських районів та міграція за кордон приносять нерівномірні вигоди місцевим жителям з точки зору акумулювання різних обсягів заощаджень та активізації споживання, перспектив підвищення доходів, в тому числі, за рахунок стимулювання накопичень, що спрямовуватимуться на розширення перероб" них виробництв. Відтак ці відмінності слід брати до уваги при спробі сформулювати демографічну та міграційну політику, щоб процес внутрішнього переміщення населення призвів до підвищення рівня життя, зменшення нерівності та подолання крайньої бідності й злиденності, а трудова міграція сприяла підвищенню людського капіталу та продуктивному використанню грошових переказів. Оскільки майже 40-60% емігрантів сьогодні працюють у США та Великій Британії, Філіппіни та В'єтнам отримали вигоду від підвищення заробітної плати та дефіциту робочої сили в цих країнах. У розрахунку на одну особу від загальної чисельності населення, стомільйонний В'єтнам у 6 разів випереджає півторамільярдний Китай, який В'єтнам копіює у нинішньому ставленні до трудових мігрантів, перетворюючи їх на мігрантів, які повинні акумулювати не лише заощадження, а й навички і навіть інновації. Незважаючи на те, що В'єтнам отримує близько 5% ВВП за рахунок переказів мігрантів, а дохід сімей, в яких є мігранти, зростав на 1-4% на рік, міграційна політика уряду змінилася із стимулюючої еміграцію на стимулюючу рееміграцію. Для регіонів, де відчувалася нестача робочої сили, здійснювалися процеси дестимуляції міграції і сприяння рееміграції, в той же час для менш розвинутих регіонів, які генерували велику кількість емігрантів, було змінено, перш за все, політику підготовки кадрів, яку зробили подібною до розвинутих регіонів, що передбачало стимулювання здобуття повної середньої освіти і розвиток людського потенціалу. На вибір країни імміграції впливає макроекономічна ситуація, особливості реалізації монетарної та фіскальної політик, а також політика обмінного курсу. Девальвація валюти, криза вартості життя призводять до зниження стимулів перебування в приймаючій країні і змінюють географію потоків трудових мігрантів.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: міжнародна міграція; трудова міграція; внутрішня міграція; міграційна політика; регулювання; економічний розвиток; країни, що розвиваються; офіційна допомога розвитку; макроекономічне середовище; прямі іноземні інвестиції; фінансові потоки; споживання; заощадження; грошові перекази; заробітна плата; людський капітал; робоча сила; ринок праці; бідність; Східна Азія; Південно-Східна Азія; Тихоокеанський регіон; В'єтнам; Японія; КНР.
Типологія: Статті у базах даних > Index Copernicus
Статті у періодичних виданнях > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Факультет економіки та управління > Кафедра міжнародної економіки
Користувач, що депонує: Доцент Оксана Андріївна Іващенко
Дата внесення: 09 Трав 2024 07:39
Останні зміни: 09 Трав 2024 07:39
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/48914

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу