Театр Віри Вовк: простір українського жіночого руху та пафос національної боротьби.

Шовкопляс, Галина Євгенівна (2023) Театр Віри Вовк: простір українського жіночого руху та пафос національної боротьби. Наш Український Дім. Науково-популярний часопис для вчителів України та діаспори (2). с. 41-44.

[thumbnail of H_Shovkoplias_NUD_2_2023_UFKM.pdf] Текст
H_Shovkoplias_NUD_2_2023_UFKM.pdf

Download (422kB)
Офіційне посилання: http://www.ndu.edu.ua/storage/2017/nash_ykr_dim/02...

Анотація

Театр Віри Вовк : простір українського жіночого руху та пафос національної боротьби. Українська діаспорна письменниця Віра Вовк пише п'єсу "Вінок Троїстий" у 1988 році і надає п'єсі підзаголовок "галицька жіноча міжвоєнна хроніка". Певною мірою ця п'єса є відповіддю на закиди щодо фемінізму як імпортованого в Україну із Заходу явища. У «Вінку Троїстому» феміністичний дискурс, зберігаючи спрямованість на переконливу достовірність, містить цілком реалістичні та актуальні на той час роздуми щодо місця жінки у суспільстві кінця ХІХ - першої половини ХХ століття століття. Звичайно, що перші десятиріччя ХХ століття були яскравими і плідними для жіночого руху. Після Першої Світової війни у деяких європейських країнах жінки отримали право обирати і бути обраними у парламент. Таких країн було небагато, але то був початок перемог. Втім 30-40-ві роки жіночий рух майже зникає, бо настає доба панування тоталітаризму, а тоталітаризм вміє лише використовувати жіночу працю і не дбає про права жінок. Відновився жіночий рух лише наприкінці ХХ століття: в Україні про їхні здобутки не згадували так довго, що коли вже аж наприкінці ХХ століття знову постали феміністичні організації , їх звинуватили в "експорті" чужої й шкідливої для утвердження української ідентичності ідеології. Назву п'єси авторка підбирає не випадкову: "Вінок Троїстий" - це згадування і нагадування про перший жіночий альманах "Перший вінок", який вийшов друком у Львові 1887 року. Цей альманах поєднав твори жінок - письменниць двох частин України - Наддніпрянської та Західної. Альманах редагували Наталія Кобринська та Олена Пчілка. Віра Вовк той "перший вінок" потроює і робить "троїстим" , подовжуючи "жіночу справу" на три покоління. Дидактика авторки досить прозора: жіночий рух в Україні - явище не "імпортоване" із Заходу, а укорінене в українську історію, пов'язане з розвитком українського суспільства. Головні героїні п'єси борються проти подвійної маргіналізації жінки - українки - гендерної та національної . Ці дві лінії боротьби пов'язані і розширюються від покоління до покоління, Простір жінки, на думку Віри Вовк, - цілий світ.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: жіночий рух; національна боротьба; закиди щодо фемінізму як імпортованого в Україну явища; нагадування про перший в Україні жіночий альманах; дидактика п'єси; боротьба проти подвійної маргіналізації жінки -українки; три покоління жіночого українського руху; деталізація і реалістичність.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Інші (не входять ні до фахових, ні до наукометричних баз)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет української філології, культури і мистецтва > Кафедра світової літератури
Користувач, що депонує: доцент Галина Євгенівна Шовкопляс
Дата внесення: 17 Черв 2024 11:25
Останні зміни: 17 Черв 2024 11:25
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/49189

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу