Освітнє середовище закладу загальної середньої освіти як детермінанта професійної адаптації педагога

Братко, Марія Василівна та Сіменик, Є.С. (2024) Освітнє середовище закладу загальної середньої освіти як детермінанта професійної адаптації педагога Інноваційна педагогіка (71(1)). с. 92-98. ISSN 2663-6085; 2663-6093

[thumbnail of M_Bratko_E_Semenyk_IP_71_1_2024.pdf] Текст
M_Bratko_E_Semenyk_IP_71_1_2024.pdf

Download (204kB)
Офіційне посилання: http://www.innovpedagogy.od.ua/71-1

Анотація

В статті зроблена спроба, з урахуванням феноменальних рис освітнього середовища закладу загальної середньої освіти, аргументувати його роль у перебігу професійної адаптації педагога. Короткий теоретичний огляд наукових джерел з досліджуваної проблематики уможливив висновки щодо сутності базових понять дослідження. Освітнє середовище закладу загальної середньої освіти розглядається як багатосуб’єктне та багатопредметне системне утворення, що має об’єктивні можливості цілеспрямовано впливати на розвиток та соціалізацію особистості; це комплекс умов–можливостей та ресурсів (матеріальних, фінансових, особистісних, технологічних, організацій- них, репутаційних) для освіти особистості, що склались цілеспрямовано в установі, яка виконує освітні функції щодо надання повної загальної середньої освіти, забезпечує мож- ливості для загальнокультурного та особис- тісного розвитку усіх суб’єктів освітнього процесу. З’ясовано сутність професійної адаптації педагога як безперервного процесу, який передбачає постійне пристосування до мінливих умов професійної діяльності. Встановлено, що професійна адаптація є успішною, якщо в організації системно реалізують заходи, які спрямовані на забезпечення успішного професійного становлення працюючої особи, формування в неї професійних якостей, установок, потреби активно і творчо працювати. На основі результатів анкетування 185 практикуючих учителів закладів загальної середньої освіти м. Києва, Київської та Дніпропетровської областей, яке проведено у квітні 2024 року, зроблено висновок про актуальні труднощі їхньої професійної адаптації. Для зручності аналізу типових проблем, з якими стикаються на робочому місці вчителі, їх класифіковано на типи: особистісно-персональні, педагогічно-професійні, психологічні, матеріально- технічні, фінансові, соціальні (в тому числі, пов’язані з контекстом війни). Проведене дослідження актуалізувало необхідність обґрунтування цілісної внутрішньо-організаційної системи підтримки професійної адаптації педагога в освітньому середовищі закладу освіти.

Тип елементу : Стаття
Додаткова інформація: https://doi.org/10.32782/2663- 6085/2024/71.1.18
Ключові слова: нова українська школа (НУШ); освітнє середовище; освітнє середовище закладу загальної середньої освіти; професійна адаптація; професійна адаптація педагога; середовищний підхід в освіті.
Типологія: Статті у періодичних виданнях > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Факультет педагогічної освіти > Кафедра освітології та психолого-педагогічних наук
Користувач, що депонує: професор Марія Василівна Братко
Дата внесення: 04 Лип 2024 10:48
Останні зміни: 04 Лип 2024 10:50
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/49384

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу