Конкурентні позиції європейських компаній як фактор вибору міжнародних інвестиційних проектів в умовах нових викликів

Гуменюк, Я.М. та Іващенко, Оксана Андріївна (2024) Конкурентні позиції європейських компаній як фактор вибору міжнародних інвестиційних проектів в умовах нових викликів Ефективна економіка (7). ISSN 2307-2105

[thumbnail of Іващенко_О_ЕЕ_2024_7_FEU.pdf] Текст
Іващенко_О_ЕЕ_2024_7_FEU.pdf - Опублікована версія

Download (480kB)
Офіційне посилання: https://www.nayka.com.ua/index.php/ee/article/view...

Анотація

Мета статті полягає у визначенні форм прояву політики регуляторної конкуренції в рамках просування концепту стратегічної автономії ЄС і політики кліматичної нейтральності. Встановлено, що у регуляторній політиці ЄС виокремлюється низка політик та ініціатив, які напряму впливають на конкурентні позиції європейських компаній: (1) політики, ініціативи чи нормативні акти, спрямовані на досягнення стратегічних цілей промислової та торговельної політики шляхом прямого втручання на користь обраних галузей промисловості та бізнесу ЄС; (2) регулювання та політика, спрямовані на виправлення недоліків (викривлень) ринку, насамперед у ЄС, пов’язаних з торгівлею, інвестиціями та виробництвом; (3) регулювання та політика, спрямовані насамперед на усунення ринкових збоїв, пов’язаних із методами виробництва та обробки, а також стосовно відповідності ланцюжків створення вартості стандартам управління ESG; (4) умовні заходи у відповідь на торгові заходи або поведінку партнерів. Встановлено, що прагнення ЄС до стратегічної автономії може супроводжуватись запитом на протекціоністську політику і може загострити стратегічне протистояння між ЄС і США в умовах фрагментації світової економіки. Ці занепокоєння стосуються: (1) вибірковості як щодо торгових партнерів, так і щодо місцевих галузей промисловості, які вважаються стратегічними та виділені для надання їм пріоритетної підтримки; (2) зменшення впливу торгівлі та підвищення самозабезпеченості та самодостатності; (3) пріоритетності неекономічних факторів при реалізації торговельної політики та економічної політики в цілому (зелена адженда; френдшоринг; ніашоринг); (4) ерозії СОТ та виконуваних нею функцій із врегулювання суперечок; (5) зростанню зацікавленості у створенні розгалуженої мережі регіональних торговельних угод. Стратегічна автономія ЄС постає як інструмент протидії ринковим викривленням і підвищенню ризикогенності міжнародного бізнес-середовища шляхом створення сприятливих для європейських підприємств умов, що сприяють підвищенню їхньої конкурентоспроможності.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: регулювання; світова економіка; міжнародна торгівля; міжнародний бізнес; міжнародний проєкт; торговельна політика; промислова політика; тарифна політика; конкуренція; стратегічна автономія; субсидія; ринок; експорт; імпорт; СОТ; ЄС; США; ESG.
Типологія: Статті у базах даних > Index Copernicus
Статті у періодичних виданнях > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Факультет економіки та управління > Кафедра міжнародної економіки
Користувач, що депонує: Доцент Оксана Андріївна Іващенко
Дата внесення: 07 Серп 2024 13:24
Останні зміни: 07 Серп 2024 13:24
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/49527

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу