Аналіз системи оподаткування нерухомості, майна та інших видів власності

Юрченко, Олександр Анатолійович (2024) Аналіз системи оподаткування нерухомості, майна та інших видів власності Інвестиції: практика та досвід (15). с. 20-26. ISSN 2306-6814

[thumbnail of L_Momotuk_O_Yurchenko_Y_Kubinskyi_INV_15_2024.pdf] Текст
L_Momotuk_O_Yurchenko_Y_Kubinskyi_INV_15_2024.pdf - Опублікована версія

Download (911kB)
Офіційне посилання: https://www.nayka.com.ua/index.php/investplan/issu...

Анотація

Стаття присвячена вивченню ефективності податкової системи України у сфері оподаткування майна, а саме землі, нерухомості та транспорту. Проаналізовано основні фактори впливу на податкову систему, серед яких податкове законодавство, податкова культура населення та соціальна справедливість. На прикладі податку на нерухомість створено модель впливу на по даткову культуру населення, шляхом впровадження цифровізації для підвищення мотивації, збільшення довіри до контролюючих органів, підвищення обізнаності населення щодо норм податкового законодавства, покращення доступності консультативних послуг органів фіскальної служби та спрощення способу оплати податку. Досліджено позитивний вплив цифровізації на ефективність громадського контролю видатків місцевого бюджету, зниження корупційних ризиків та можливість створення електронних опитувань серед мешканців, що дозволить громаді брати участь у розподілі бюджетних коштів для благоустрою територіальної громади. Визначено основні проблеми вітчизняного оподаткування земельних ділянок, а саме відсутність контролю за станом грунтів, та надано рекомендацій для їх вирішення. Проаналізовано особливості майнового податкового законодавства економічно розвинених країн та перехід до принципу оподаткування відповідно до оціночної вартості майна на прикладі Польщі, з визначенням основних організаційних (відсутність кадастрових досліджень та компетентних органів оцінки майна, нестабільність ринку нерухомості), соціально-політичних (відсутність підтримки від громадськості та політичної волі для проведення непопулярних реформ), правових (неврегульоване законодавство приватної власності) та фінансових (значні витрати на реформу) бар'єрів та шляху їх подолання. Оцінено можливість реформування податкової системи України на основі міжнародного досвіду та аналізу існуючих проблем та ризиків. Визначено особливості стягнення податку на транспорт в Україні та порівняно з принципами оподаткування транспорту в Америці та деяких країнах Європи. Визначено перспективні напрями подальшого дослідження проблематики податкової системи.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: податкове законодавство; податкова культура; ринкова вартість; транспортний по даток; цифровізації; земельний податок, корупція.
Типологія: Статті у базах даних > Index Copernicus
Статті у періодичних виданнях > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Факультет економіки та управління > Кафедра міжнародної економіки
Користувач, що депонує: доцент Олександр Анатолійович Юрченко
Дата внесення: 09 Серп 2024 11:20
Останні зміни: 09 Серп 2024 11:20
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/49537

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу