Соціофункціональна роль ведичної музики в історії стародавньої Індії

Салата, Оксана Олексіївна та Тюкалов, М. та Дическул, В. (2024) Соціофункціональна роль ведичної музики в історії стародавньої Індії Fine Art and Culture Studies (3). с. 102-109. ISSN 2786-5428; 2786-5436

[thumbnail of O_SALATA_Rol_ved_muzuku_v_istor_starodav_indii_IPO_KUBG.pdf] Текст
O_SALATA_Rol_ved_muzuku_v_istor_starodav_indii_IPO_KUBG.pdf

Download (366kB)
Офіційне посилання: http://journals.vnu.volyn.ua/index.php/art/article...

Анотація

У статті на основі порівняльно-історичного методу та методу аналізу показано соціальні функції музики в історії стародавньої Індії, виявлено її соціокультурну роль в житті індійського суспільства; дослідження процесу впливу доарійської музичної традиції на становлення і розвиток соціокультурних основ індійської цивілізації. Вивчено проблему давньоіндійських духовних джерел. Показано, що в Стародавній Індії існував феномен музичної культури в усіх суспільних прошарках. Розглянуто основні концептуальні підходи до висвітлення цієї проблеми в індійській та сучасній науковій літературі. Мета: розкрити соціальні функції музики в історії стародавньої Індії, виявити її соціокультурну роль в житті індійського суспільства; показати процесу впливу доарійської музичної традиції на становлення і розвиток соціокультурних основ індійської цивілізації. Методологічною основою даного дослідження виявилися такі підходи: міждисциплінарний, що дає можливість залучати концепції з інших галузей пізнання (психологія, філософія, культурологія); історико-культурологічний – розгляд окремого явища в процесі історичного розвитку; теоретичного узагальнення – для підсумків проведеного дослідження. Наукова новизна полягає в тому, що показано що ведичний період розвитку індійського суспільства є найважливішим періодом семантичного розвитку музики. Що саме в цей період активно розвиваються тісно переплетені між собою культура, філософія і релігія індійського суспільства. Висновки. Виявлено, що соціальні функції музики впливали на поведінку і свідомість давніх індусів незалежно від стану і касти. Соціокультурна роль музики в житті індійського суспільства стала визначною, вона вплинула на становлення і розвиток соціокультурних основ індійської цивілізації. Музика стала важливою складовою в усіх сферах буденного життя. Кожна сім’я, тією чи іншою мірою залучалася до вивчення ведичних гімнів, їх проспівування, танці та гра на інструментах були обов’язковими під час усіх ритуалів і церемоній. Саме цей аспект потребує подальшого дослідження.

Тип елементу : Стаття
Додаткова інформація: https://doi.org/10.32782/facs-2024-3-14
Ключові слова: ведичні гімни; ведичні ноти; духовні інструменти «віну» і «вену»; доарійський культурний шар; «Самаведа»; «Рігведа»
Типологія: Статті у базах даних > Index Copernicus
Статті у періодичних виданнях > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Інститут післядипломної освіти > Кафедра історичної та громадянської освіти
Користувач, що депонує: Наталія Миколаївна Дем'янчук
Дата внесення: 05 Вер 2024 11:35
Останні зміни: 05 Вер 2024 11:35
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/49641

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу