Інноваційні освітні технології: актуалізація впровадження

Чаплінська, Наталія Олегівна та Ступак, О.П. та Кібенко, Л.М. (2024) Інноваційні освітні технології: актуалізація впровадження Вісник науки та освіти (7(25)). с. 1133-1144. ISSN 2786-6165

[thumbnail of N_Chaplinska_O_Stupak_L_Kibenlo_VNO_7_25_24_FPO.pdf] Текст
N_Chaplinska_O_Stupak_L_Kibenlo_VNO_7_25_24_FPO.pdf

Download (886kB)
Офіційне посилання: http://perspectives.pp.ua/index.php/vno/issue/view...

Анотація

У статті актуалізовано проблему впровадження інноваційних освітніх технологій як ефективного засобу підготовки здобувачів освіти. Уточнено сутність термінів «інновація», «освітня інновація», «інноваційна освітня технологія», «інтерактивне навчання». Проаналізовано основні положення діяльнісного, проєктного та компетентнісного підходів як методологічної основи реалізації інноваційних освітніх технологій. Акцентовано на інтерактивній природі реалізації інноваційних освітніх технологій, що сприяє ефективному засвоєнню навчального матеріалу, формуванню та розвитку інформаційно-комунікативної компетентності студентів, а також формуванню професійних навичок. Запропоновано логіку інтерактивної педагогічної взаємодії, основні засоби організації інтерактивного навчання та визначено особливості проведення інноваційно зорієнтованих лекційних та семінарських занять у закладах вищої освіти. У контексті необхідності наближення освітнього процесу до сфери майбутньої професійної діяльності визначено специфіку використання таких інноваційних освітніх технологій, як кейс-аналіз та проєктної, які виступаючи формою особистісної активності та умовою формування професійно важливих якостей особистості майбутнього фахівця, реалізуються на предметному змісті з дидактичними цілями для вирішення квазіпрофесійних завдань з метою комплексного формування професійних компетентностей. Обґрунтовано думку про те, що інноваційне навчання передбачає впровадження інноваційних форм навчання, насамперед дистанційного (з використанням інноваційних освітніх технологій), яке є синтезом інтерактивного самонавчання та інтенсивної консультативної підтримки. Уточнено, що використання інформаційних технологій в освітньому процесі вимагає розробки електронного навчально-методичного комплексу, який включає програмно-технічні, організаційні, дидактичні та методичні засоби, які забезпечують та підтримують освітній процес.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: професійна підготовка; інновації; інноваційні освітні технології; інтерактивне навчання; інформаційні технології.
Типологія: Статті у періодичних виданнях > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Факультет педагогічної освіти > Кафедра іноземних мов і методик їх навчання
Користувач, що депонує: Наталія Олегівна Чаплінська
Дата внесення: 16 Вер 2024 06:42
Останні зміни: 16 Вер 2024 06:42
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/49678

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу