Інтернет-покоління і консцієнтальні війни сучасності

Ломачинська, Ірина Миколаївна та Гришина, Юлія Олегівна (2024) Інтернет-покоління і консцієнтальні війни сучасності Вісник Львівського університету. Серія філос.-політолог. студії. (52). с. 161-168. ISSN 2307-1664, 2663-5615.

[thumbnail of I_Lomachinska_Y_Hryshyna_VLU_2024_52_ IGCWT.pdf] Текст
I_Lomachinska_Y_Hryshyna_VLU_2024_52_ IGCWT.pdf

Download (423kB)
Офіційне посилання: http://fps-visnyk.lnu.lviv.ua/uk/2024-52

Анотація

У статті аналізуються особливості розвитку українського Інтернет-покоління, його інформа-ційно-технологічні можливості та система цінностей. Мета аналізу – з’ясувати особливості форму-вання світоглядних позицій покоління Інтернет у контексті викликів консцієнтальних війн як осно-вної загрози суспільній свідомості сучасної цифрової доби. У статті зазначено, що основним засобом соціального впливу є полімедіа, маніпулятивні можливості яких значно посилюються завдяки поши-ренню фейкових і діпфейкових технологій. Зазначається, що становлення покоління Інтернет в Україні відбулося дещо пізніше, ніж у провідних країнах світу, що зумовлено переважно технологічними та фінансовими чинниками. Його визначальними рисами є повний доступ до Інтернету та соціальних мереж у дорослому віці та активне та переважне використання цих джерел для отримання та поши-рення інформації; у типі інформаційних повідомлень перевага надається відеоконтенту, який активно створюється та поширюється самостійно. Трендом серед представників Інтернет-покоління стало транслювання власної позиції через дописи у соціальних мережах, це мало і позитивний ефект, адже перетворило Інтернет-сайти з місця для розваг на платформи із важливими думками і заявами. Саме через потребу у поширенні потрібної інформації стисло і яскраво, Інтернет-покоління вчиться форму-лювати думки більш зрозуміло для широкого загалу, що робить інформацію доступнішою для всіх її споживачів у Інтернеті. У статті наголошується, що безпека та благополуччя в цифрову добу – це здат-ність протидіяти ризикам, які може принести цифровий світ, щоб захистити своє фізичне та психічне благополуччя. Українське інтернет-покоління має досить високий рівень самокритичності, що сприяє протидії стратегіям сучасної консцієнтальної війни, йому притаманні індивідуалізм, самовпевненість, більша свобода вираження поглядів, вірність своїм цілям та принципам. Більшість представників укра-їнського Інтернет-покоління завжди мають власну точку зору на суспільні події та явища, вони соці-ально активні та намагаються протидіяти ворожим фейкам за допомогою соціальних мереж.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Інтернет-генерація; інформаційна війна; гібридна війна; консцієнтальна війна; світогляд; соціальні мережі; інформаційний вплив; цифрова ера
Типологія: Статті у базах даних > Index Copernicus
Статті у періодичних виданнях > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра філософії та релігієзнавства
Користувач, що депонує: Ірина Миколаївна Ломачинська
Дата внесення: 24 Вер 2024 08:53
Останні зміни: 24 Вер 2024 08:53
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/49713

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу