Наративні індикатори дисфункційних когнітивних схем підлітків

Лозова, Ольга Миколаївна та Литвиненко, Олена Олександрівна (2019) Наративні індикатори дисфункційних когнітивних схем підлітків Psycholinguistics Психолінгвістика. Психолингвистика, 26 (1). с. 228-245. ISSN 2309-1797; 2415-3397

[thumbnail of O_Lozova_O_ Lytvynenko_ NIDKCP.pdf]
Перегляд
Текст
O_Lozova_O_ Lytvynenko_ NIDKCP.pdf

Download (663kB) | Перегляд
Офіційне посилання: https://psycholing-journal.com/index.php/journal/i...

Анотація

У статті представлено результати дослідження персональних наративів підлітків, спрямованого на визначення специфічних текстуальних індикаторів, що можуть вказувати на прояв певних дисфункційних когнітивних схем. В ході теоретичного аналізу систематизовано підходи до розуміння персональних наративів та «я-текстів» особистості, узагальнено концепцію дисфункційних когнітивних схем, визначено текстуальні категорії, що можуть відображатись у наративах осіб, яким властиві певні дисфункційні схеми. Результати емпіричного дослідження були отримані з використанням Дюссельдорфського опитувальника схем для дітей і контент-аналізу персональних наративів, та узагальнені за допомогою статистичного методу дерев рекурсивного ділення. З’ясовано, що наявність певних категорій в персональних наративах підлітків дозволяє прогнозувати прояв у них окремих дисфункційних схем. Виокремлено наративні індикатори для передбачення чотирнадцяти з вісімнадцяти схем. Окреслено коло практичних шляхів застосування отриманих результатів. Визначено, що знання наративних індикаторів дисфункційних когнітивних схем може бути використано в межах психологічного консультування та терапії на етапі збору первинної інформації, а також в контексті цілеспрямованого психологічного впливу. Описано актуальні перспективи подальшої наукової розробки даної проблеми, котрі полягають в розширенні категоріальної структури контент-аналізу, що дозволить віднайти індикатори чотирьох схем, які наразі залишаються нез’ясованими, а також в розширенні вікового діапазону респондентів та перевірці гіпотези про наявність зв’язку між персональними текстами дорослих досліджуваних та притаманними їм дисфункційними схемами. Сформульовано припущення про те, що модифікація персонального наративу може пришвидшувати терапевтичну роботу, спрямовану на елімінацію негативного впливу дисфункційних схем на життя людини. При цьому, постають перспективи розробки методу цілеспрямованого психологічного впливу, що знаходитиметься на межі когнітивної та наративної психотерапії.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: наратив; дисфункційні схеми; глибинні переконання; підлітковий вік; контент-аналіз; наративна психотерапія.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Scopus
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Web of Science
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет психології, соціальної роботи та спеціальної освіти > Кафедра практичної психології
Користувач, що депонує: професор О.М. Лозова
Дата внесення: 18 Груд 2019 14:01
Останні зміни: 07 Трав 2020 09:29
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/30284

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу