Цифрова гуманітаристика в системі вищої освіти Канади

Воскобойнікова-Гузєва, Олена Вікторівна (2019) Цифрова гуманітаристика в системі вищої освіти Канади Неперервна професійна освіта: теорія і практика (серія: педагогічні науки) випуск № 2 (50), 2019 (2(59)). с. 58-62. ISSN 1609-8595

[thumbnail of O_Voskoboinikova-Huzieva_NPOTP_2_IS.pdf]
Перегляд
Текст
O_Voskoboinikova-Huzieva_NPOTP_2_IS.pdf

Download (146kB) | Перегляд

Анотація

Актуальність статті обумовлена посиленням впливу інформаційних та комунікаційних технологій на дослідження у галузі наук соціогуманітарного циклу, що привело до виникнення міждисциплінарного напряму наукових досліджень та проектів – Цифрова гуманітаристика, збільшення суспільно важливого цифрового контенту (електронні колекції, архіви, бібліотеки, музеї) та необхідності підготовки спеціалістів для цієї сфери діяльності. Мета статті – аналіз досвіду підготовки фахівців з бібліотекознавства та інформаційних наук на міжфакультетських магістерських програмах з цифрової гуманітаристики в Канаді та визначення перспектив запровадження таких програм в Україні. Автором використано системний підхід до визначення перспектив підготовки фахівців з цифрової гуманітаристики; застосовано методи аналізу літературних джерел та інформаційних ресурсів, контент-аналіз сайтів університетів Канади, порівняльний аналіз освітніх програм. Основним об’єктам дослідження було обрано Університет Альберта (Едмонтон, Канада), де Програмою з цифрової гуманітаристики та Школою бібліотечно-інформаційних досліджень пропонується 3 річна комбінована освітня програма магістра гуманітарних наук у галузі цифрових гуманітарних наук та магістра з бібліотечно-інформаційних досліджень. Висновки. Цифрові гуманітарні науки об’єднують інформаційно-комунікаційні методи і теорії з дослідженням і викладанням у галузі мистецтва та гуманітарних наук. Підготовка фахівців у галузі цифрової гуманітаристики є надзвичайно актуальним і важливим завданням для системи вищої освіти України, і досвід університетів Канади може бути надзвичайно корисним.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: вища освіта; інформаційні технології; Канада; магістерська програма; міждисциплінарна підготовка; цифрова гуманітаристика.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет української філології, культури і мистецтва > Кафедра інформаційних комунікацій
Користувач, що депонує: Тетяна Русланівна Дмитренко
Дата внесення: 23 Жов 2019 06:11
Останні зміни: 23 Жов 2019 06:11
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/28105

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу