Інституційний переклад в Україні: виклики, компетенції, перспективи

Палійчук, Еліна Олександрівна (2019) Інституційний переклад в Україні: виклики, компетенції, перспективи In: ІІІ Всеукраїнська науково-практична конференція, приурочена до Міжнародного дня рідної мови, 21 лютого 2019, Київський університет імені Бориса Грінченка.

[thumbnail of E_Paliichuk_PMP.pdf]
Перегляд
Текст
E_Paliichuk_PMP.pdf

Download (522kB) | Перегляд

Анотація

У роки євроінтеграційного руху України перед державою, та урядовими інституціями зокрема, постає чимало викликів, завдань, та, водночас, перспектив, які зумовлюють необхідність реформування різних галузей та сфер суспільного життя відповідно до стандартів Європейського Союзу. Підписання у березні і червні 2014 року Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС зобов’язує державу до виконання взятих на себе зобов’язань, у першу чергу до наближення національної законодавчої бази до законодавства ЄС [3; 4; 5]. Безумовно, адаптація законодавства неможлива без системи якісних перекладів, які полягають в основі розроблення нових законопроектів. З огляду на несистемність термінології та гетерогенне мовне оформлення актів чинного законодавства України, що більшою мірою зумовлено виконанням перекладів різними внутрішніми інституційними структурами та перекладацькими агенціями, постає необхідність у виробленні універсального та уніфікованого стилю викладення положень законодавства. Більш того, саме зараз Україна формує власний «супранаціональний» мовний код законодавства, як це у свій час робили держави-члени, прокладаючи свій шлях до вступу у ЄС.

Тип елементу : Доповідь на конференції чи семінарі (Ключові аспекти)
Ключові слова: «євролект»; acquis communautaire; законодавство ЄС; інституційний переклад
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Наукові конференції > Всеукраїнські
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра англійської філології та перекладу
Користувач, що депонує: ст. викл. Еліна Олександрівна Палійчук
Дата внесення: 26 Груд 2019 12:57
Останні зміни: 26 Груд 2019 12:57
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/29523

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу