Імагологічне дослідження етнообразу у травелозі «Краями Крузії. У пошуках скарбу країни вовків» Олексія Бобровникова.

Розінкевич, Наталія Василівна (2020) Імагологічне дослідження етнообразу у травелозі «Краями Крузії. У пошуках скарбу країни вовків» Олексія Бобровникова. Bibliotekarz podlaski, XLVI (1). с. 367-383. ISSN 1640-7806; 2544-8900

[thumbnail of Rozinkiewicz_BP_2020.pdf]
Перегляд
Текст
Rozinkiewicz_BP_2020.pdf

Download (1MB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://bibliotekarzpodlaski.pl

Анотація

У статті представлено постать українського письменника ХХІ Олексія Бобровникова як представника мандрівної прози. Проаналізовано основні авторські засоби творення літературного етнообразу грузинів на сторінках травелогу «Краями Грузії. У пошуках скарбу країни вовків». Автору, за допомогою прийомів контрасту, алюзій, ретроспекцій, вдалося відтворити типові ознаки (історичні, географічні, ландшафтні, етнографічні, культурні, побутові, моральні) кавказької країни. Це дало можливість створити у сучасній українській мандрівній прозі уявлення про цілий народ, як «інше» культурне середовище, відмінне, зокрема, від українського. Подібні твори сприяють міжкультурній комунікації і водночас є цінними для взаємопізнання народами один одного, тому що в поле зору мандрівника потрапляють риси національної (етнічної) психології і характеру, які він реконструює у своєму творі. Це дає поштовх для зацікавлення та розуміння процесу формування колективної та індивідуальної свідомості й ідентичності, а водночас – процесу творення великих міфів про інші народи і нації.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: імагологія; літературний етнообраз (етнічний образ); національний образ; літературний стереотип; етнічність; «свій» – «чужий».
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Циклова комісія української мови та літератури
Користувач, що депонує: Наталія Василівна Розінкевич
Дата внесення: 05 Жов 2020 05:37
Останні зміни: 05 Жов 2020 05:37
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/31947

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу