Preventing the pre-sick conditions of those who practice lifelong learning

Мієр, Тетяна Іванівна та Голодюк, Лариса Степанівна та Савош, Валентин (2021) Preventing the pre-sick conditions of those who practice lifelong learning Wiadomości Lekarskie (1). с. 107-111.

[thumbnail of Miyer_T_Holodiuk_L_Savosh_V_PTRCOTPLL .pdf] Текст
Miyer_T_Holodiuk_L_Savosh_V_PTRCOTPLL .pdf

Download (10MB)

Анотація

Розкриття результатів дослідження доцільності врахування плинності психічних процесів у тріаді «організм – особистість – середовище» та почергової змінності стадій динаміки працездатності для попередження виникнення передхворобливих станів у тих, хто навчається, поєднуючи професійну діяльність з формальною освітою. У роботі використано комплекс методів дослідження: загальнонаукові (аналіз, синтез, порівняння, систематизація, узагальнення) та емпіричні (спостереження, бесіди, анкетування). Дослідження проведено в рамках міжнародного проекту «AХІА» (інновації в освіті; режим доступу: https://sites.google.com/view/ project-axia/). Задля реалізації сформульованої мети дослідження було використано опитувальник Спілбергера Ханіна, призначення якого – оцінка реактивної та особистісної тривожності.Результати дослідження, спрямованого на організацію процесу навчання впродовж життя з урахуванням психічних процесів та стадій динаміки працездатності, засвідчили що ймовірність виникнення передхворобливих станів у тих, хто поєднує денну форму навчання в закладі вищої освіти з професійною діяльністю, суттєво знижується, якщо відбувається їхня самореалізація в реальних освітніх подіях, які відбуваються тут і зараз, та визнається ними теоретична і практична значущість навчального матеріалу на рівні внутрішніх мотивів. Встановлено, що ймовірність виникнення передхворобливих станів у тих, хто навчається впродовж життя, значно зростає у разі зниження функціональних резервів їхнього організму в результаті напруженого й тривалого виконання навчальних дій з одночасним переживанням «негативно» забарвлених актуальних емоційних станів, породжених подіями навчальної діяльності чи (та) переживаннями взаємостосунків у професійній діяльності, сім’ї, родині тощо. У статті розкрито ефективність і доцільність використання психічних процесів та стадій динаміки працездатності як засобів попередження виникнення передхворобливих станів у тих, хто навчається впродовж всього життя.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: психічні процеси; динаміка працездатності; стадії працездатності
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Scopus
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет педагогічної освіти > Кафедра початкової освіти
Користувач, що депонує: Олена Іванівна Агоста
Дата внесення: 26 Квіт 2021 06:48
Останні зміни: 08 Трав 2021 14:45
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/35991

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу