Pre-service primary school teacher’s preparedness to work in a multilingual environment

Kotenko, Olga та Holovatenko, Tetiana (2021) Pre-service primary school teacher’s preparedness to work in a multilingual environment Колективна (три і більше авторів). Applied linguistics research and good practices for multicultural and multilingual classrooms: monograph. Nova Science Publishers, New York.

[thumbnail of O_Kotenko_T_Holovatenko_teacher preparedness_PI.pdf] Текст
O_Kotenko_T_Holovatenko_teacher preparedness_PI.pdf

Download (1MB)

Анотація

Цей розділ присвячений поняттю мультилінгвізму у підготовці вчителів початкових класів. Автори мають на меті розробку структури готовності вчителів початкових класів до роботи у мультилінгвальному середовищі. Аналіз літератури свідчить про малодослідженість питання підготовки вчителів початкової школи до роботи у мультилінгвальному середовищі. На основі огляду літератури, аналізу європейських нормативно-правових актів щодо мультилінгвальності та досвіду європейських університетів, що здійснюють мультилінгвальну підготовку вчителів, ми виділили такі критерії готовності вчителя початкової школи: мотиваційний, рефлексивний, функціонально-оперативний та когнітивний критерії. Мотиваційний критерій готовності розкриває ступінь сформованості мотивації майбутніх вчителів початкової школи до роботи у мультилінгвальному середовищі. Узагальненим показником цього критерію буде прагнення працювати вчителем початкової школи у мультилінгвальному середовищі та професійно самовдосконалюватися. Когнітивний критерій демонструється через знання законодавчої бази організації навчального процесу у мультилінгвальному середовищі; знання іноземних мов, державної мови та методики викладання; знання технологій організації мультилінгвального освітнього середовища. Рефлексивний критерій проявляється через розуміння ролі вчителя початкової школи у мультилінгвальному середовищі та демонстрацію розвиненої системи особистих цінностей, що дозволяє вчителям ефективно працювати в багатомовному середовищі. Більше того, цей критерій демонструється шляхом подальшого розвитку як іноземної мови, так і навичок викладання; здатність визначати сфери професійного розвитку вчителя початкових класів у мультилінгвальному середовищі; здатність оцінювати особисту педагогічну діяльність. Показниками сформованості функціонально-операційного критерію готовності до роботи у мультилінгвальному середовищі є уміння планувати та реалізовувати освітній процес початкової школи з урахуванням мультилінгвальності середовища; самостійність у визначенні проблем, що виникають у мультилінгвальному овітньому середовищі та самостійне їх вирішення; уміння створювати мультилінгвальне освітнє середовище у початковій школі; сформованість методичних умінь у навчанні іноземної мови та української мови як іноземної дітей молодшого шкільного віку. Перспективою подальших розвідок є дослідження конкретного змісту підготовки вчителів початкової школи до роботи у мультилінгвальному середовищі та розробка анкети для вчителів початкових класів з метою оцінки рівня їх готовності до роботи у мультилінгвальному середовищі.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: Вчитель початкової школи; політика мультилінгвізму; мультилінгвальне освітнє середовище; готовність вчителя початкової школи; європейський досвід.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Scopus
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет педагогічної освіти > Кафедра іноземних мов та методик навчання
Користувач, що депонує: Ю.В. Руднік
Дата внесення: 27 Трав 2021 07:11
Останні зміни: 03 Серп 2021 18:51
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/36477

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу