Роль національної ідеї у консолідації сучасного соціуму

Овсянкіна, Людмила Анатоліївна (2021) Роль національної ідеї у консолідації сучасного соціуму In: Київські філософські студії-2021 : Матеріали Всеукраїнської наукової конференції (м. Київ, 21 травня 2021 р.) : тези доповідей / за заг. ред. проф. Р.О. Додонова., 21.05.2021, Київ: Київський університет імені Бориса Грінченка.

[thumbnail of L_Ovsiankina_КFS_IS_IFF.pdf] Текст
L_Ovsiankina_КFS_IS_IFF.pdf

Download (1MB)

Анотація

Проаналізована суть національної ідеї, яка з давніх часів була тим чинником (орієнтиром), який консолідував і духовно об’єднував українців як політичну націю і відрізняв їх від інших народів, визначав ідентичність. Доведено, що історія нашої держави підтверджує, що національна ідея ніколи не була явищем сталим, завершеним. Унікальність і неповторність кожної нації залежить саме від тієї національної ідеї, яка, як внутрішній двигун, рухає країну до прогресивних змін, зберігаючи націю як таку. Національна ідея – складний соціальний феномен, що знаходиться у постійній трансформації та суперечливому розвитку. Вона формулюється (або не формулюється) елітою суспільства залежно від тих зовнішніх і внутрішніх процесів, що відбуваються в ньому. У своїй системній єдності цей феномен допомагає індивіду відчути себе носієм даної нації і частиною суспільства одночасно.

Тип елементу : Доповідь на конференції чи семінарі (Тези)
Ключові слова: національна ідея; ідентичність; сучасний соціум; консолідація; національна еліта; демократизація
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Наукові конференції > Всеукраїнські
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра філософії та релігієзнавства
Користувач, що депонує: Людмила Анатоліївна Овсянкіна
Дата внесення: 25 Черв 2021 06:53
Останні зміни: 25 Черв 2021 06:53
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/36686

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу