The archetype of the Wise Old Man in modern Ukrainian prose: a diachronic perspective

Луцюк, Микола Володимирович та Башкирова, Ольга Миколаївна та Гайдаш, Анна Владиславівна (2021) The archetype of the Wise Old Man in modern Ukrainian prose: a diachronic perspective Slavia Centralis, 14 (1). с. 210-223.

[thumbnail of M_Lutsiuk_O_Bashkyrova_A_Gaidash_AWOMMUPDP.pdf] Текст
M_Lutsiuk_O_Bashkyrova_A_Gaidash_AWOMMUPDP.pdf

Download (667kB)
Офіційне посилання: https://journals.um.si/index.php/slaviacentralis/a...

Анотація

У статті розглядається зображення архетипу Мудрого Старого в сучасній українській літературі. Автори досліджують семантичне поле, породжене архетипом в біблійній традиції. В рамках юнгіанской теорії, міфопоетичного та семіотичного дискурсу, а також постколоніальних і гендерних досліджень окреслюються особливості репрезентації архетипу в українській літературі ХХ і ХХI століть. Отримані дані доводять, що репрезентації Мудрого Старого втілюють інтеграцію самосвідомості постколоніального суб'єкта, демонструють його / її як агента історичної пам'яті і утворюють особливий оповідний центр, який об'єднує розрізнені частини реальності. Виявлено кореляцію функцій архетипу з родової структурою сучасної української прози (містико-пригодницький роман, сімейна сага).

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Біблія; архетип; роман; постколоніалізм; генерація
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Scopus
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет української філології, культури і мистецтва > Кафедра української літератури, компаративістики і грінченкознавства
Користувач, що депонує: Mykola Lutsiuk
Дата внесення: 19 Жов 2021 07:15
Останні зміни: 04 Лип 2022 04:59
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/37496

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу