Твори Бенксі на тлі мурал-арту Близького Сходу

Шеменьова, Юлія Володимирівна (2020) Твори Бенксі на тлі мурал-арту Близького Сходу In: Культура та інформаційне суспільство ХХІ століття. Всеукраїнська науково-теоретична конференція молодих учених, 23-24 квітня 2020, Харків.

[thumbnail of Y_Shemenova_Konf_2021_FKU.pdf] Текст
Y_Shemenova_Konf_2021_FKU.pdf

Download (78kB)

Анотація

Стріт-арт як революційне мистецтво та спосіб висловлення протесту населення проти владної політики набув популярності в 70-х – на початку 80-х рр. ХХ століття в США та країнах Європейської Співдружності. Першим містом, де 1990 року відбувся графіті-бум, був Лондон. Втім, саме Брістоль став головною стріт-арт-ареною Англії завдяки художнику, що працює під псевдо Бенксі (Banksy). Його графіті, виконані у техніці трафарету, скоріше нагадують сатиричні епіграми з ноткою чорного гумору. У власних творах райтер зображає політичні та соціальні коментарі, інтерпретує тему війни, гендерної рівності й екологічних проблем. Авторські трафарети художник розміщує на вуличних парканах, опорах мостів і стінах будівель по всьому світу, зокрема і в орієнтальних країнах [2]. Протягом останніх 20 років все більше відчутно зростає увага до вуличного мистецтва держав Близького Сходу, їх тематики та специфіки образотворення. Одним із основних чинників, які вплинули на напрям стріт-арту даного регіону, стала серія масових вуличних протестів 2010–2013 років під назвою «Арабська Весна». Подібні виступи набули поширення на території Іраку, Ірану, Йорданії, Ємену, Палестини та Саудівської Аравії. Стріт-арт зазначених країн об’єднали теми, що наскрізно пронизують актуальні проблеми на східних землях [3]. На даних територіях, зокрема, в Ємені, Ізраїлі та Палестині за допомогою трафаретних графіті Бенксі («Лють, кидання квітів» 2003 (Єрусалим), «Виріжте» 2005 (Палестина), «Голуб миру» 2005, «Дівчина і солдат» 2007 (Віфлиєм)) та робіт його послідовників Джея Ара (фотоколаж «Обличчям до обличчя» 2007 (Палестина)) й Мурада Субея («Діти могил», «Трилогія війни, голоду та хвороб» обидва 2012 (Ємен)), митці висвітлюють теми війни, політичних репресій і соціальної нерівності між представниками різних релігійних конфесій [6,5,1]. Питання гендерної рівноправності пропагують європейські художники в мурал-арті Йорданії. Зокрема, Джоель Бергнер (мурали із зображенням жінок в селищі Заатарі 2013–2014), Фінтан Маггі («Вигнання» 2016), Джонатан Дарбі («Сила» 2016) та Кевін Ледо («Створіть рівність» 2017) [4]. У власних стінописах вони відтворюють образ сильної та вільної жінки, що стоїть на одному соціальному щаблі з чоловіками. Митці ж Саудівської Аравії, за рахунок особливості віросповідання та заборони зображувати людей, висвітлюють вищезазначені теми на стінах міських будівель, змальовуючи каліграфічні графіті й орнаментальні малюнки. Вказані митці, зокрема і Бенксі, виконуючи свої твори, закликають суспільство до вирішення усіх названих проблем, – шляхом відкритого діалогу між художником, звичайним мешканцем міста та владою. Таким чином, у муралах і графіті на згаданих територіях прослідковується ідеологія пацифізму, котра наскрізно пронизує стріт-арт країн Близького Сходу. Адже її представники засуджують вирішення різного роду конфліктів революційними діями та заперечують доцільність будь-яких воєн.

Тип елементу : Доповідь на конференції чи семінарі (Ключові аспекти)
Ключові слова: Бенксі; стріт-арт; райтер; мурали; графіті; Близький Схід
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Наукові конференції > Всеукраїнські
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Фаховий коледж "Універсум" > Циклова комісія образотворчого мистецтва та дизайну
Користувач, що депонує: Юлія Володимирівна Шеменьова
Дата внесення: 27 Жов 2021 06:33
Останні зміни: 27 Жов 2021 07:45
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/37799

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу