Choral conducting competence as a pedagogical system

Savchenko, Regina та Savchenko, Yuliia (2019) Choral conducting competence as a pedagogical system Journal of history culture and art research (8). с. 382-390.

[thumbnail of Y_Savchenko_KAEV_IM.pdf] Текст
Y_Savchenko_KAEV_IM.pdf

Download (291kB)

Анотація

У даній статті розглянуто сутність та структуру хорово-диригентської компетентності студентів вищих навчальних закладів музично-педагогічного профілю. Зазначено критерії якості підготовки студента до ефективного виконання його практичної діяльності. Метою статті є обґрунтування практичної необхідності формування хорово-диригентської компетентності майбутнього педагога-музиканта. Для досягнення поставленої мети були поставлені такі завдання: розглянути диригентську та хорову компетенцію як педагогічну систему; виділити знання, уміння, особливості особистості, необхідні для оволодіння диригентською професією; визначити шляхи підвищення потреб диригента-хормейстера у творчій діяльності у роботі з колективом; розкрити та проаналізувати окремі аспекти та складові професійної підготовки диригентів-хормейстерів у суспільних відносинах, знайти динамічний погляд на майбутнє людини, нові виміри її самореалізації; обґрунтувати висновки та перспективні напрямки для подальшого розгляду обраної проблеми. Основними методами дослідження є порівняльний, аналітичний, системний та структурний. Висновки: Розширено уявлення про можливості проведення хорового навчання в музичній та педагогічній підготовці студентів: усвідомлення його потенціалу в навчально-виховному процесі; розгляд хорово-диригентської компетентності майбутніх спеціалістів як цілісної системи музично-педагогічної освіти. На основі наукових досліджень визначено нові орієнтири у підготовці компетентного спеціаліста, уточнено поняття «хорово-диригентська компетентність», визначено показники специфіки його діяльності, визначено потенціал його професійних можливостей. Вирішення цієї проблеми залежить від хорово-диригентської установки майбутнього фахівця, тобто від його/її готовності організувати та керувати процесом колективного виконання вокально-хорового твору.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Хорово-диригентська компетентність; особисті якості диригента хормейстера; диригентсько-хорова інсталяція; готовність диригента хормейстера.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Web of Science
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет музичного мистецтва і хореографії > Кафедра академічного та естрадного вокалу
Користувач, що депонує: Юлія Олександрівна Савченко
Дата внесення: 02 Груд 2021 07:56
Останні зміни: 02 Груд 2021 07:56
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/39096

Доступні Версії цього елемента

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу