Спрямованість сучасної музичної педагогіки в освітніх закладах України

Завалко, Катерина Володимирівна (2021) Спрямованість сучасної музичної педагогіки в освітніх закладах України Музичне мистецтво в освітологічному дискурсі (6). с. 22-31. ISSN 2518-766Х

[thumbnail of Zavalko_K.V._MMOD_№ 6 (2021).pdf] Текст
Zavalko_K.V._MMOD_№ 6 (2021).pdf - Опублікована версія
Available under License Creative Commons Attribution No Derivatives.

Download (336kB)
Офіційне посилання: https://mmod.kubg.edu.ua/index.php/journal/article...

Анотація

Сучасна мистецька освіта ступила на шлях реформування та модернізації відповідно до вимог суспільства. Серед актуальних проблем розвитку педагогіки мистецтва чільне місце посідають такі: модернізація змісту мистецької освіти, реалізація її виховного потенціалу, дослідження специфіки художньо-педагогічної діагностики, проблеми впровадження інтерактивних методик. Визначення напрямів сучасної музичної педагогіки в освітніх музичних закладах України, виходячи зі світових тенденцій, має актуальний характер та носить науково-практичний характер. Проведений аналіз наукових джерел дає підстави прийти до висновку, що музично-педагогічна освіта – це багатовимірна система, між складовими якої існує тісний нерозривний взаємозв’язок. Перед нами було поставлено такі задачі: з’ясувати взаємовідносини між такими поняттями як «педагогіка – мистецтво», «педагогічна практика» та «педагогіка – наука»; здійснити аналіз якісного та кількісного стану музичних закладів України; розглянути особливості початкової музичної освіти та визначити зміни у вищій музичній освіті. Загальнонаукові методи ідеалізації та формалізації дозволили з’ясувати як співвідносяться в музично-педагогічній діяльності наука та мистецтво. Метод аксіологічного аналізу було застосовано для визначення цінності музичної освіти, яка полягає у вихованні гармонійної особистості здатної до самореалізації. За допомогою статистичного методу проаналізовано наявність ДМШ та ДШМ в Україні за регіонами. Постає нагальна потреба в методичній роботі, спрямованій як на підвищення фахового рівня музично-освітньої діяльності вчителів, так і на рівень їх інноваційної культури та грамотності, що складає завдання для підготовки майбутніх вчителів музики чи педагогів-музикантів у закладах вищої освіти.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: мистецька освіта; музична освіта; аксіологічний підхід; інновації; вчитель музики
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет музичного мистецтва і хореографії > Кафедра інструментально-виконавської майстерності
Користувач, що депонує: Доцент Катерина Володимирівна Завалко
Дата внесення: 19 Жов 2022 12:44
Останні зміни: 19 Жов 2022 12:44
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/41883

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу