Influence of taping on athletes’ psychomotor possibilities in sprint

Виноградов, Валерій Євгенович та Лопатенко, Георгій Олегович та Білецька, Вікторія Вікторівна та Трачук, Сергій Васильович та Семененко, В'ячеслав Петрович та Кудря, Микола та Шемчук, Вадим та Нападний, Андрій (2022) Influence of taping on athletes’ psychomotor possibilities in sprint Journal of human sport & exercise, 2 (17). с. 446-456.

[thumbnail of V_VYNOHRADOV_LOPATENKO_BILETSKA_ta_in_Human_sport_2_2022_FZFVS.pdf] Текст
V_VYNOHRADOV_LOPATENKO_BILETSKA_ta_in_Human_sport_2_2022_FZFVS.pdf

Download (253kB)
Офіційне посилання: https://www.jhse.ua.es/

Анотація

Результати у спринті частіше розглядають як ефекти навмисного тренування (deliberate practice model – DPM). Продуктивність обмежена, оскільки мета одна і та ж для кожних змагань – бігти якнайшвидше. Це потребує специфічного вміння. Дослідження показують, що: попередня умова для елітної спринтерської майстерності – це виняткова швидкість до формального навчання; ця виняткова здатність частково специфічна для спринту, багато елітних спринтерыв досягають статусу світового класу набагато менше, ніж за 10 років, що передбачає DPM (Michael P. Lombardo M.P., R.O. (2014).Мета: представити технологію поєднання спеціальних вправ з кінезіотейпуванням як спосіб розв'язання рухового завдання у спринті – швидко бігти. У соціологічних дослідженнях брали участь 10 чоловіків, кваліфікованих спринтерів у віці 21-24 років та практикою тренування у спринті 5-7 років.Результати: представлена ​​послідовність вправ, спрямованих на формування спеціалізованих відчуттів «почуття доріжки» у легкоатлета-спринтера за допомогою кінезіотейпування. Показано можливість формування рухового складу нової навички для реалізації спринтерських можливостей спортсменів. Спеціальні вправи та кінезіотейпування дозволили вирішувати рухові завдання для формування базового навички відштовхування після віддачі доріжки будь-якої жорсткості.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: тейпування; біомеханічний ефект; спринт; рухова навичка
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Scopus
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Web of Science
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет здоров’я, фізичного виховання і спорту > Кафедра спорту та фітнесу
Користувач, що депонує: Виктория Викторовна Билецкая
Дата внесення: 29 Лист 2022 09:20
Останні зміни: 23 Черв 2023 04:54
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/42885

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу