Брати Кричевські – новатори і подвижники українського етнодизайну

Школьна, Ольга Володимирівна (2023) Брати Кричевські – новатори і подвижники українського етнодизайну In: Всеукраїнська науково-практична конференція "Національна модель українського дизайну. До 150-річчя з дня народження Василя Кричевського", 20-21 квітня 2023 року, Київський національний університет культури і мистецтв, Україна.

[thumbnail of O_Shkolna_NMUD_2023_FOMD.pdf] Текст
O_Shkolna_NMUD_2023_FOMD.pdf

Download (2MB)

Анотація

Творчість братів Василя (1873–1952 рр.) і Федора (1879–1947 рр.) Кричевських в українському мистецькому просторі займає окрему сторінку. Василь, що у подальшому став творцем стилізованого символу волі – княжого Тризуба з малого герба України, виготовляв кераміку, захоплювався килимарством, по суті, заклав підвалини нової української архітектури, виконаної в межах національних традицій, збагаченої соковитими барвами керамічних панно й яскравої черепиці. Натомість Федір гарно ліпив, з дитинства обидва долучалися до народного ремесла та етнокультурних традицій вітчизняного мистецтва, пов’язаних із Сумщиною та Полтавщиною, та, зокрема, Лебедином, Ворожбою, Шишаками, Миргородом, Зіньковим, Опішнею. Надалі творче життя обох було пов’язане із Києвом, потому Федір Кричевський мешкав в Ірпені на Київщині.

Тип елементу : Доповідь на конференції чи семінарі (Тези)
Ключові слова: Федір Кричевський; Василь Кричевський; Україна; перша половина ХХ століття; етнокультурні традиції
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Наукові конференції > Всеукраїнські
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет образотворчого мистецтва і дизайну > Кафедра образотворчого мистецтва
Користувач, що депонує: Анна Миколаївна Гунька
Дата внесення: 07 Лист 2023 12:12
Останні зміни: 07 Лист 2023 12:12
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/46912

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу