Кібербезпека в освітньому процесі: виклики та загрози цифрового середовища

Козир, Маргарита Валентинівна (2023) Кібербезпека в освітньому процесі: виклики та загрози цифрового середовища Колективна (три і більше авторів). Młode pokolenie w (nie)przyjaznym świecie - konteksty teoretyczne, metodologiczne i praktyczne: Monograph. AT Wydawnictwo, Katowice, Polska, Katowice.

[thumbnail of Kozyr_MV_monographia_PL_2023.pdf] Текст
Kozyr_MV_monographia_PL_2023.pdf

Download (495kB)
Офіційне посилання: https://atwydawnictwo.pl/produkt/mlode-pokolenie-w...

Анотація

Авторка наголошує на тому, що сучасний вплив цифрових технологій на людей відіграє велику роль у їх особистому та професійному розвитку. Сучасні діти особливо сприйнятливі до цього впливу. Зосереджено увагу на викликах і загрозах, пов’язаних із використанням цифрових ресурсів під час навчання майбутніх учителів з метою якісної підготовки їх до професійної діяльності. Наголошено на тому, що потужний потік нової інформації, реклама, використання цифрових технологій на телебаченні, електронні ігри та комп’ютери впливають на виховання дитини та її ставлення до навколишнього світу. Раніше дитина могла отримати інформацію з будь-якої теми через різні канали: підручник, літературу, книгу, лекцію вчителя, план уроку. Завдяки інноваціям, технічному прогресу, цифровізації суспільства сучасний вчитель має запроваджувати нові методи та способи передачі інформації в навчальний процес, нове прочитання відомих творів, їх інтерпретацію, візуалізацію, а також планувати аудіогід після уроку. У даній статті авторка стверджує, що нове покоління отримує інформацію через ЗМІ, телебачення, гаджети, тому, звичне до цього з дитинства, йому набагато легше засвоювати запропоновану на уроці інформацію з використанням цифрових ресурсів, взаємодіяти в умовах цифрового середовища. Як свідчить практика, кожен учень по-різному засвоює нові знання.Раніше вчителям було важче знайти індивідуальний підхід до кожного учня, ніж зараз, але завдяки використанню комп’ютерів і соціальних мереж, онлайн-засобів навчання, особистих кабінетів, телеграм-каналів і чат-ботів вчителі отримали можливість подання навчальної інформації у спосіб, який відповідає індивідуальним навчальним потребам кожного учня. У ситуації невизначеності, яка склалася не лише в Україні, а й у світі загалом, учитель має навчити кожну дитину знаходити, засвоювати, розуміти, перетворювати, аналізувати та використовувати у практичній діяльності великі обсяги інформації на основі концепції кібербезпека в інформаційному просторі. Тому необхідно так організувати освітній процес, щоб дитина з інтересом і ентузіазмом активно працювала на уроці, бачила результати власної праці та вміла правильно їх оцінити.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: інновація; інформація; кібербезпека; цифрове середовище; цифрові технології
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані за кордоном (окрім країн СНД)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет педагогічної освіти > Кафедра освітології та психолого-педагогічних наук
Користувач, що депонує: к.п.н. Маргарита Валентинівна Козир
Дата внесення: 20 Лист 2023 09:11
Останні зміни: 29 Груд 2023 18:38
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/47132

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу