Траєкторія ефективної комунікації вчителя: особливості професійно-мовленнєвого спілкування

Дика, Наталія Михайлівна (2023) Траєкторія ефективної комунікації вчителя: особливості професійно-мовленнєвого спілкування Педагогічна освіта: теорія і практика. Психологія. Педагогіка, 40 (2). с. 39-44. ISSN 2311-2409 (Print), 2412-2009 (Online)

[thumbnail of N_Dyka_POTPPP_40_2023.pdf] Текст
N_Dyka_POTPPP_40_2023.pdf

Download (607kB)
Офіційне посилання: https://pedosvita.kubg.edu.ua/index.php/journal/is...

Анотація

У запропонованій статті висвітлено траєкторію ефективної комунікації вчителя, зокрема, окреслено особливості професійно-мовленнєвого спілкування. Досліджено запити й потреби педагогів та вироблено практико-орієнтовані рекомендації, поради, щодо особливос-тей професійно-мовленнєвого спілкування вчителя.Підкреслено, що сучасне суспільство потребує педагогів нової формації, здатних легко входити в культурний та міжкультурний простір, якісно засвоювати та передавати основні смисли і цін-ності духовної культури людства, володіти високою культурою мовлення. Виокремлено форми комунікативного процесу та мовленнєвої комунікації. З’ясовано, що наслідком розширення сфери застосування усного мовлення є зниження культури мовлення писемного та погіршення гра-мотності. Проаналізовано сучасні дослідження з окресленої проблеми. Визначено певні труд-нощі щодо побудови траєкторії ефективної комунікації сучасного вчителя, зокрема: потреба в універсальному інструменті для подолання освітніх втрат та розривів; пошуки шляхів під-вищення якості мовної освіти; необхідність у мовно-національній самоідентифікації педагогів; вироблення та розвиток мовної стійкості освітян; створення мовленнєвого середовища, яке б сприяло розвитку навичок ефективної комунікації; створення педагогічного осередку для розви-тку та удосконалення культури мовлення та культури спілкування; розроблення методичного інструментарію для реалізації в закладах загальної середньої освіти Стратегії читання тощо.Подано приклади різнорівневих вправ і завдань, які сприяють удосконаленню професійно-мов-леннєвого спілкування. Надано практичні рекомендації щодо реалізації особистісної траєкторії ефективної комунікації в освітньому процесі.Зроблено висновки про те, що у педагогів зростає мотивація щодо вдосконалення української мови. Зазначено, що власним прикладом педагоги переконують учнів у тому, що державна мова є для українського народу найвищою цінністю. Уточнено, що потребує подальшого вивчення роз-виток мовленнєвої культури вчителів та впровадження лінгводидактичних стратегій право-писної, риторичної та мовно-комунікативної компетентностей педагогів у системі неперерв-ної педагогічної освіти.

Тип елементу : Стаття
Додаткова інформація: DOI:10.28925/2311-2409.2023.40
Ключові слова: методика навчання української мови; ефективна комунікація; професійно-мов-леннєве спілкування; лінгводидактичні стратегії; мовно-комунікативна компетентність
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Інститут післядипломної освіти > Кафедра мовно-літературної освіти
Користувач, що депонує: Тамара Ростовцева
Дата внесення: 15 Січ 2024 06:19
Останні зміни: 15 Січ 2024 06:19
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/48388

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу