Вплив волейболу, як засобу рекреації, на психологічний стан жінок першого зрілого віку

Дзюба, Олександра Олексіївна та Іваненко, Галина Олександрівна (2023) Вплив волейболу, як засобу рекреації, на психологічний стан жінок першого зрілого віку Матеріали Х Всеукраїнської науково-практичної онлайн-конференції. с. 70-73.

[thumbnail of O_Dziuba_H_Ivanenko_PESHP_10_BGMU.pdf] Текст
O_Dziuba_H_Ivanenko_PESHP_10_BGMU.pdf - Опублікована версія

Download (976kB)
Офіційне посилання: https://fzfvs.kubg.edu.ua/images/stories/Departame...

Анотація

Значення фізичної рекреації очевидне і в мирний час, але особливо гостро постало в умовах російської війни проти України та повномасштабного вторгнення. Кожній людині необхідно відволіктися, абстрагуватися від реалій теперішнього життя, зміцнювати своє здоров’я, зокрема і жінкам першого зрілого віку. І саме фізична рекреація стає на порятунок у цей скрутний час. Фізична рекреація — це організований активний відпочинок або діяльність, спрямована на покращення фізичного здоров'я та загального самопочуття. Вона включає різноманітні фізичні вправи та інші рухові дії, здійснюється різними методами, засобами і формами фізичної культури [5]. Фізичну рекреацію також характеризують як комплекс заходів, спрямованих на поліпшення процесу відновлення після фізичної та розумової праці. Основна його мета — збереження і зміцнення фізичного і психічного здоров’я, підвищення працездатності та відновлення фізичних сил [1]. Фізична рекреація може включати такі види активності, як спорт, фітнес, йога, плавання, прогулянки, велосипедні поїздки, танці, спортивні ігри та багато інших. Вона може бути використана як індивідуально, так і можливо в групі, із задоволенням різних інтересів та фізичних осіб. Одним із можливих засобів фізичної рекреації може бути одна з найвідоміших спортивних ігор - волейбол. Волейбол — це командна спортивна гра з м'ячем, у якій дві команди змагаються на спеціальному полі, що розділене сіткою, висота сітки для чоловічих команд становить 2,43 метра, а для жіночих - 2,24 метра [4]. Волейбол — це гра у команді. Тому вона дає змогу подолати комплекси, пов'язані із труднощами у спілкуванні та інтегруватися у соціум. Як правило, люди із задоволенням грають у волейбол, легко знаходять спільну мову, як з однолітками, так і з людьми різного віку. Волейбол, як й інші командні ігри, підвищує почуття відповідальності та командний дух, а також вчить довіряти іншим та команді [4]. Загальновідомо, що завдяки волейболу людина позбавляється від стресу, тривожності та інших негативних емоцій. Волейбол може допомогти уникнути депресії в найбільш непростий життєвий період. Регулярні тренування забезпечать розвиток фізичних та психологічних навичок відмінне самопочуття, а також можуть зарядити енергією та оптимізмом [3,5]. Було визначено, що існують дослідження щодо позитивного впливу волейболу на організм осіб першого зрілого віку [3], також визначено, яким чином засоби волейболу можуть бути використані у рекреації осіб різного віку [2], проте вплив волейболу на фізичне здоров'я осіб першого зрілого віку залишається актуальним науковим питанням.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Рекреація; волейбол; психологічний стан
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Наукові конференції > Всеукраїнські
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет здоров’я, фізичного виховання і спорту > Кафедра спорту та фітнесу
Користувач, що депонує: Галина Олександрівна Іваненко
Дата внесення: 29 Бер 2024 11:03
Останні зміни: 11 Квіт 2024 11:37
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/48463

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу