Методичні особливості застосування коміксів у процесі підготовки вчителів початкової школи

Шкуренко, Олександра Вікторівна та Нежива, Людмила Львівна (2024) Методичні особливості застосування коміксів у процесі підготовки вчителів початкової школи Електронне наукове фахове видання “Відкрите освітнє е-середовище сучасного університету” (16). с. 92-105. ISSN 2414-0325

[thumbnail of O_Shkurenko_L_Nezhyva_MOZKPPVPS_2024.pdf] Текст
O_Shkurenko_L_Nezhyva_MOZKPPVPS_2024.pdf

Download (1MB)
Офіційне посилання: https://openedu.kubg.edu.ua/journal/index.php/open...

Анотація

У статті розглянуто особливості підготовки вчителів початкових класів до створення навчальних коміксів та можливості застосування їх в освітньому процесі початкової школи як технології візуалізації навчального матеріалу. Проаналізовано наукові джерела з метою осмислення сучасних педагогічних підходів до використання цифрових-ресурсів для організації досліджуваного процесу в закладах вищої освіти. Узагальнено вітчизняний та зарубіжний педагогічний досвід застосування навчальних коміксів в освіті. З’ясовано актуальний стан готовності майбутніх учителів застосовувати педагогічні кейси створення і впровадження медіапродуктів з навчальною метою. Проаналізовано та систематизовано сучасні онлайн-ресурси, що використовуються для організації роботи вчителя з розробки і впровадження освітніх медіа продуктів для НУШ. Схарактеризовано вікові обмеження використання цифрових ресурсів, відкритість програм та обмеження використання, зручність та достатність готових шаблонів героїв та сцен у програмі тощо. Автори презентували методику створення навчальних коміксів з урахуванням технічних можливостей наявних цифрових ресурсів. Продемонстрували переваги використання коміксів у навчальному процесі підготовки вчителів початкових класів на заняттях з курсів «Інформаційна та технологічна освіта з методикою навчання» та «Інформаційна та технологічна освіта» та на засіданнях Наставницької студії НУШ. Представлено вибірку та аналіз наявних платформ для створення коміксів, що освітяни найчастіше застосовують під час навчального процесу. Детальний аналіз сучасних цифрових ресурсів дав можливість визначити особливості їх використання в процесі фахової підготовки майбутніх учителів в сучасних умовах воєнного стану з метою розвитку професійних компетентностей здобувачів освіти. Дослідження проведено на базі Факультету педагогічної освіти Київського столичного університету імені Бориса Грінченка під час організації навчального процесу та проходження студентами педагогічної практики у ЗЗСО. Студентські роботи, опитування і спостереження дали можливість виокремити ефективні цифрові платформи для створення та застосування в шкільній практиці коміксів (зокрема, Canva, Pixton, StoryboardThat, My Storybook) студентами спеціальності 013 «Початкова освіта».

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: змішане навчання; освітні технології; інноваційні технології; цифрові технології; онлайн-сервіси; комікси.
Типологія: Статті у базах даних > Erih Plus
Статті у періодичних виданнях > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Факультет педагогічної освіти > Кафедра початкової освіти
Користувач, що депонує: Олена Іванівна Агоста
Дата внесення: 29 Квіт 2024 10:45
Останні зміни: 29 Квіт 2024 10:45
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/48825

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу