Університетська автономія – достатня чи необхідна умова для якості вищої освіти? Досвід проведення освітніх дебатів

Бульвінська, Оксана (2024) Університетська автономія – достатня чи необхідна умова для якості вищої освіти? Досвід проведення освітніх дебатів Неперервна професійна освіта: теорія і практика (2(79)). с. 141-152.

[thumbnail of O_Bulvinska_NPO_2.pdf] Текст
O_Bulvinska_NPO_2.pdf

Download (901kB)
Офіційне посилання: http://npo.kubg.edu.ua/article/view/306487

Анотація

Стаття присвячена презентації досвіду проведення дебатів, присвячених впливу університетської автономії на підвищення якості вищої освіти. Наголошено, що університетська автономія є засадничою академічною цінністю і стратегічним напрямом розвитку Європейського простору вищої освіти, а також ключовою ознакою демократичного суспільства й умовою підвищення якості вищої освіти та досліджень. Охарактеризовано дебати як навчальну технологію і її роль у розвитку професійних і загальних компетентностей здобувачів третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти, підвищенню рівня комунікативних умінь й інтерактивної здатності до партнерської взаємодії, навичок роботи в команді; а також утвердженню демократичних цінностей, толерантності, чемності, поваги до опонента. Аргументи, представлені членами команди ствердження під час дебатів, засвідчили, що університетська автономія у всіх чотирьох вимірах (організаційна, кадрова, фінансова та академічна) дозволяє створити саморегульоване і авторитетне середовище, яке сприяє підвищенню якості вищої освіти, а також зобов’язує університети нести відповідальність перед суспільством, адже вони відіграють ключову роль у розвитку демократичного й інклюзивного суспільства, сталого та екологічно безпечного економічного і соціального розвитку, у розвитку економіки і підвищенні рівня життя. На противагу команда заперечення аргументувала можливості централізованого регулювання з боку держави в підвищенні якості вищої освіти і в реалізації соціальної відповідальності університетів.

Тип елементу : Стаття
Додаткова інформація: DOI: https://doi.org/10.28925/2412-0774.2024.2.11
Ключові слова: академічна автономія; дебати; кадрова автономія; навчальна технологія; організаційна автономія; соціальної відповідальності університетів; університетська автономія; фінансова автономія; якість вищої освіти.
Типологія: Статті у базах даних > Erih Plus
Статті у базах даних > Index Copernicus
Статті у періодичних виданнях > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Бібліотека
Користувач, що депонує: Оксана Іванівна Бульвінська
Дата внесення: 16 Вер 2024 08:48
Останні зміни: 16 Вер 2024 15:06
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/49683

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу