Формування монологічного мовлення учнів початкових класів засобом медіаосвіти на матеріалі синтаксису простого речення

Сіранчук, Наталія Миколаївна (2024) Формування монологічного мовлення учнів початкових класів засобом медіаосвіти на матеріалі синтаксису простого речення Acta Paedagogiсa Volynienses (3). с. 49-56. ISSN 2786-4707

[thumbnail of N_Siranchuk_APV_3_2024_FPO.pdf] Текст
N_Siranchuk_APV_3_2024_FPO.pdf

Download (343kB)
Офіційне посилання: http://journals.vnu.volyn.ua/index.php/pedagogy/ar...

Анотація

У статті обґрунтовано медіаконтент синтаксису простого речення, який варто використовувати у почат-ковій школі з метою формування монологічного мовлення учнів. Подано визначення та літературні приклади синтаксису простого речення, які є доступними для дітей молодшого шкільного віку та, які варто використову-вати в освітньому медіаконтенті. Обґрунтовано морально-естетичний вплив прикладів з класичної української літератури, які слугують мотиваційним матеріалом для створення монологічних висловлювань учнів. Подають-ся рекомендації щодо інтонаційної правильності вимови простих речень, які варто враховувати при внесенні в освітній медіаконтент. Визначено методику роботи над інтонацією, яка має важливе значення в процесі ство-рення учнівських монологічних висловлювань.Поданий у статті методичний матеріал сприяє засвоєнню учнями початкової школи структури речен-ня і найважливіших синтаксичних понять: зв’язок між словами в реченні, граматична основа речення, головні і другорядні члени речення. Доведено, що описане засвоєння синтаксичної термінології та застосування набутих знань і вмінь із синтаксису в практиці монологічного мовлення є надзвичайно ефективним і для розвитку емоцій-но-моральних почуттів учня.Репрезентований у статті матеріал має на меті допомогти ефективно організувати роботу з опануван-ня нормами граматичної структури рідної мови, збагатити мовлення різноманітними способами і формами висловлення думки, піднести рівень розвитку мовлення учнів початкових класів.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: медіаосвіта; монологічне мовлення; медіаконтент; синтаксис; інтонація; розвиток мовлення; літературні зразки.
Типологія: Статті у періодичних виданнях > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Факультет педагогічної освіти > Кафедра початкової освіти
Користувач, що депонує: Олена Іванівна Агоста
Дата внесення: 19 Вер 2024 12:49
Останні зміни: 19 Вер 2024 12:49
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/49691

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу