Subjective well-being: essence, psychological and social conditioning, influencing factors during student learning

Бондаренко, Геннадій Леонідович та Голодюк, Л.С. та Біляковська, О.О, та Савош, В. та Буртовий, С. та Федірко, Ж. та Небеленчук, І. (2024) Subjective well-being: essence, psychological and social conditioning, influencing factors during student learning AD Alta: journal of interdisciplinary research, XL (14(01)). с. 27-32. ISSN 1804-7890

[thumbnail of Н_Bondarenko_L_Holodiuk_O_Bilyakovska_ta_in_SWBEPSCIFDSL_2024_FPO.pdf] Текст
Н_Bondarenko_L_Holodiuk_O_Bilyakovska_ta_in_SWBEPSCIFDSL_2024_FPO.pdf

Download (641kB)
Офіційне посилання: http://www.magnanimitas.cz/ADALTA/140140/papers/A_...

Анотація

У статті презентовано теоретичні та експериментальні результати дослідження суб’єктного благополуччя як одного із складників вивчення соціального прогресу, здійснення оцінки державної політики та прогнозування результатів для окремих осіб та суспільств. У результаті аналізу наукових джерел розкрито сутність благополуччя та суб’єктного благополуччя як складних утворень. Сутність суб’єктного благополуччя розглянуто в контекстах задоволеності життям та афективного виміру (часті позитивні та нечасті негативні афекти, миттєві настрої окремих людей). Психологічну обумовленість суб’єктного благополуччя розкрито з огляду на зміну чи сталість установки благополуччя, зв’язок між задоволенням потреб, мотивацією та суб’єктним благополуччям. Соціальну обумовленість суб’єктного благополуччя розкрито в контексті впливу на суб’єктне благополуччя соціального середовища, стабільних соціальних відносин, соціальної підтримки. Узагальнено наукові дані про фактори, які можуть порушувати (покращувати) суб’єктне благополуччя. Охарактеризовано внесок освіти в суб’єктне благополуччя. Узагальнено наукові дані про фактори, які можуть порушувати суб’єктне благополуччя в освіті. Експериментальна частина дослідження проводилася із залученням учнів 1-10 класів. Експериментальні результати дослідження стосуються періоду введення воєнного стану на території України у зв’язку із загарбницькими діями Росії. Експериментальні результати дослідження включають узагальнення про епізодичне суб’єктне благополуччя учнів відповідно до рис характеру учителя; суб’єктне благополуччя учнів відповідно до дій учителя на уроці (як організовувати діяльність учнів на уроці, як викладати навчальний матеріал, як оцінювати результати навчання, як організовувати домашню роботу учнів); групи факторів, що негативно впливають на суб’єктне благополуччя учнів під час навчання (фактори, які пов’язані із зовнішніми впливами на організацію навчання учнів; фактори, які пов’язані з емоційним та фізіологічним станами вчителя; фактори, які пов’язані з пізнавальними процесами, емоційним та фізіологічним станами учнів).

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: благополуччя; суб’єктне благополуччя; фактори впливу на суб’єктне благополуччя учнів; учні 1-10 класів; учителі; воєнний стан.
Типологія: Статті у базах даних > Erih Plus
Статті у базах даних > Index Copernicus
Підрозділи: Факультет педагогічної освіти > Кафедра початкової освіти
Користувач, що депонує: Олена Іванівна Агоста
Дата внесення: 05 Квіт 2024 09:05
Останні зміни: 05 Квіт 2024 09:05
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/48561

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу